Gebeliğe Hazırlık
Demek anne olmaya karar verdiniz. Şimdi olmasa bile en azından bir süre sonra. Ne kadar heyecan verici! Çocuk sahibi olmak hayatınıza sonsuza dek değer katacak muhteşem bir deneyim. Ama bu karar hafife alınmamalı. Ebeveynlik zahmetli bir iş, bu konuda yapabileceğiniz en iyi şey, bu müthiş olaya olabildiğince hazırlıklı olmak.
Konu gebeliğe gelince ileriyi düşünmekle, hem kendiniz hem de bebeğiniz için en iyi başlangıcı yapmış oluyorsunuz. Eğer bu kitabı okuyorsanız ve hâlâ gebelik öncesi planlama aşamasındaysanız, bravo size! Bu neşeli, bazen kafa karıştırıcı ama her zaman harcanan emeğe değen ebeveynlik yolunda avantajlısınız demektir.
Bu giriş bölümünde, gebeliğe mümkün olan en sorunsuz geçişi yapmanıza yardım edecek bazı temel kavramlar ve eylem öğeleri bulacaksınız. Eğer şu anda gebe olduğunuzu biliyorsanız, tebrikler!
DOĞRU ZAMAN MI?
Çocuklu arkadaşlarınız, size tembel hafta sonlarına ve son anda karar verilen gece gezmelerine veda etmenizi, ayrıca gece beslemeleri ile yığınlarla kirli bebek çamaşırına merhaba demenizi söylediklerinde dalga geçmiyorlar. Bebek sahibi olmak insanın hayatını tamamen değiştirir. Birçok açıdan muhteşem bir deneyim olsa da hayatınız asla eskisi gibi olmayacaktır. Bebek sahibi olmak için asla mükemmel bir zamanlama olmamasına rağmen, hayatınızın bazı evreleri gebelik ve ebeveynlik için diğerlerinden daha elverişlidir.
Sorulacak sorular İşte, zamanın doğru olup olmadığını belirlemeniz için kendinize sorabileceğiniz bazı sorular;
- Neden bebek sahibi olmak istiyorum?
- Eşim de benim hissettiğim gibi hissediyor mu?
- Bir çocuğun nasıl büyütüleceğine dair aynı fikirleri mi paylaşıyoruz? Eğer değilse, farklılıklarımızı konuştuk mu?
- Bebek sahibi olmak, benim şimdiki ve gelecekteki yaşam tarzımı ile kariyerimi nasıl etkileyecek?
- Bu değişiklikleri yapmaya hazır ve istekli miyim?
- Şu anda hayatımda, gebe kalmamı veya gebeliğimin tadını çıkarmamı engelleyebilecek kadar çok stres var mı?
- Peki ya eşim için stres bir sorun mu?
- Duygusal açıdan ebeveynliği üstlenmeye hazır mıyız?
- Maddi açıdan, çocuk yetiştirmeye gücümüz yeter mi?
- Eğer bekârsam, kendi başıma bir çocuğa bakabilecek gerekli kaynaklara sahip miyim?
- Sağlık sigortam doğum ve yeni doğan bakımını karşılıyor mu?
- İşe dönmeye karar verirsem, iyi bir çocuk bakım hizmeti alabilecek miyim?
Şu ana kadar bu konuları düşünmediyseniz, bu sağlıksız bir gebelik geçireceğiniz ya da bir çocuğa bakamayacağınız anlamına gelmez. Ama başarılı bir sonuç için ne kadar erken zemin hazırlarsanız, şansınız da o kadar yüksek olur. Hâlâ planlama aşamasmdaysanız, gebe kalmaya çalışıyorsanız ya da hâlihazırda bebek bekliyorsanız bile bu geçerli.
BEDENİNİZ HAZIR MI?
Peki, duygusal ve maddi açıdan hazırsınız. Şimdi sıra bedeninizin buna hazır olup olmadığını öğrenmekte. Çocuk sahibi olmak için son derece formda bir vücuda sahip olmanız gerekmez ama en azından sağlıklı olmanız, sağlıklı bir gebeliğin tadını çıkarma şansınızı artıracaktır.
Peki, vücudunuzun gebeliğe hazır olup olmadığını nasıl bileceksiniz? Doktorunuzun onayını alın. Gebeliğiniz süresince size rehberlik edecek olan aile hekimi, hemşire, ebe veya kadın doğum uzmanından, gebelikten önce bir randevu alın. Bu ziyaret gebeliğinize ilişkin potansiyel riskleri belirlemenize ve bu riskleri en aza indirgemenize olanak verir.
Eğer mümkünse partneriniz de size eşlik etsin. Ailevi hastalık geçmişi ve enfeksiyon ya da doğum kusuru risk faktörleri de dahil, partnerinizin sağlığı ve yaşam tarzı da çok önemli, çünkü bunlar da sizi ve bebeğinizi etkileyebilir.
Randevunuzda doktorunuz, pelvis muayenesi ve tansiyon ölçümü de dahil tam bir fizik muayenesi yapacaktır. Ziyaretiniz sırasında konuşabileceğiniz konular şunlardır;
Eğer doğum kontrol hapı kullanıyorsanız, doktorunuz gebelik öncesinde bir süre hapı bırakmanızı tavsiye edebilir. Bu, gebe kalmadan önce üreme sisteminizin birkaç kez normal döngüsünde devam etmesini sağlayarak, yumurtlamanın ne zaman meydana geldiğini belirlemeyi ve doğum için bir tarih saptamayı kolaylaştıracaktır. Hap kullanılmayan dönemde, prezervatif veya başka bir koruyucu yöntem kullanmak isteyebilirsiniz. Hapı bıraktıktan iki hafta sonra doğurganlığınız normal seviyesine dönecektir.
Eğer koruyucu iğne (Depo-Provera) benzeri uzun süre etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanıyorsanız, bırakır bırakmaz gebe kalmayı deneyebilirsiniz ama unutmayın ki doğurganlığınızın normale dönmesi birkaç ay sürebilir.
Suçiçeği (varisella), kızamıkçık (rubella) ve Hepatit B gibi hastalıklar anne karnındaki bir bebek için çok tehlikeli olabilir. Aşılarınız tam değilse ya da belirli hastalıklara karşı bağışıklığınız olduğundan emin değilseniz, gebe kalmayı denemeden en az bir ay önce bir veya daha fazla aşı olmanız gerekebilir.
Eğer diyabet, astım veya yüksek tansiyon gibi kronik bir rahatsızlığınız varsa, gebe kalmadan önce bu durumun kontrol altında olduğundan emin olunuz. Bazı durumlarda doktorunuz, gebelik öncesinde ilaçlarınızı veya tedavinizi değiştirmenizi tavsiye edebilir. Aynca, size gebelik sırasında gerekebilecek özel ihtiyaçlarınız ve bakımınızla ilgili fikirler verebilir.
Kullandığınız ilaçları, şifalı otları veya besin takviyelerini doktorunuzla paylaşın. Doktorunuz, gebelik öncesinde bunlann dozlannı değiştirmenizi veya tümüyle bırakmanızı önerebilir. Bu, aynı zamanda prenatal vitaminler kullanmaya başlama zamanıdır. Neden bu kadar erken? Nöral tüp, muhtemelen henüz gebe olduğunuzu bile bilmediğiniz bir dönemde, gebeliğin ilk ayında oluşur ve daha sonra beyin ve omuriliğe dönüşür. Spina bifida ve diğer omurilik ve beyin anzalan ile sonuçlanan nöral tüp defektlerini önlemeye yardımcı en iyi yöntem, gebelik öncesi prenatal vitaminleri almaya başlamaktır.
Cinsellikle bulaşan hastalıklar: Cinsellikle bulaşan hastalıklar, kısırlık, döllenmiş yumurtanın fallop tüpü gibi rahim dışı bölgelere yerleşmesiyle oluşan dış gebelik ve diğer gebelik komplikasyonlan riskini artırabilir. Böyle bir risk taşıyorsanız, doktorunuz gebelik öncesi tarama ve tedavi önerebilir.
Aile geçmişiniz: Bazı tıbbi durumlar veya doğum kusurları aileden ve etnik kökenden gelir. Sizin veya partnerinizin aileden gelen kalıtsal hastalık geçmişiniz varsa veya risk taşıyorsanız, doktorunuz gebelik öncesi bir değerlendirme yapılmak üzere sizi bir genetik uzmanına yönlendirebilir .
Önceki gebelikleriniz: Bu ilk gebeliğiniz değilse, doktorunuz önceki gebelikler ile ilgili sorular sorabilir. Yüksek tansiyon, gebeliğe bağlı şeker hastalığı, erken doğum veya doğum kusurları gibi komplikasyonlar yaşadıysanız bunlardan bahsetmeyi unutmayın. Önceki gebeliğinizde nöral tüp defekti oluştuysa, doktorunuz birçok prenatal vitaminde bulunandan daha yüksek dozda folik asit almanızı önerebilir. Yeni bir gebelikle ilgili endişe veya korkularınız varsa bunları paylaşın. Doktorunuz sağlıklı bir gebelik için en iyi yöntemi belirlemenize yardımcı olacaktır.
Yaşam tarzı: Gebelik süresince sağlıklı bir yaşam stilini benimsemek çok önemlidir. Doktorunuz sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve stresle başa çıkmanın önemini size anlatacaktır. İyi beslenme ve egzersiz, sağlıklı bir bebeğin dünyaya gelmesi için ideal ortamı yaratacaktır. Abur cubur bağımlısıysanız, gebelik öncesinde bu tip yiyeceklerden vazgeçerek sağlıklı meyve, sebze ve tam tahıllı gıdalara yer verebilirsiniz. Sizin için egzersiz demek arabanızdan işe yürümek demekse, bunu günlük yürüyüş veya bisiklet turuna çevirin ya da aerobik veya yoga kursuna kaydolun. Bu vücudunuzu gebeliğe hazırlamanıza yardımcı olacaktır.
Normalden az veya fazla kiloluysanız, doktorunuz gebelik öncesinde kilonuzu ele almanızı tavsiye edebilir. Gebeliğe hazırlanırken, alkol, uyuşturucu ve zehirli maddelere maruz kalmaktan kaçınmanız da çok önemlidir. Sigara içiyorsanız, bırakmanıza yardım edecek olanakları öğrenmek için doktorunuza başvurun.
Henüz yorum yapılmamış.