Yetişkinlerde Obezite

Merhaba bu gün obezite konusunu işleyeceğiz. Büyüklerde obezite, obezite tedavisi, beslenme şekli gibi merak edilen soruların tamamını bu sayfamızda bulabilirsiniz. Obezitenin de pek çok hastalık gibi kader olmadığına inanırsanız bu tehlikeli hastalığı atlatmanız mümkün. Yeter ki siz isteyin.

Obezite Nedir ?

Obezite vücutta normalden fazla olması olarak tanımlanmaktadır. Bunu belirlemek için de bir kaç yöntem kullanılmaktadır, bunlardan biri kitle endeksi değeridir. Bu değeri sizler de evlerinizde kendiniz uygulayabilirsiniz, boyunuzun karesini hesaplayıp çıkan sonucu kilonuza böldüğünüzde vücut kitle endeksinizi bulabilirsiniz.  Elbetteki bu değer belli aralıklarda olduğu gibi çocuklarda, yetişkinlerde ve yaşlılarda farklı sınıflar içinde tanımlanmaktadır. Kısacası internetten çocuğunuzun vücut kitle endeksini hesaplatıp çıkan sonuç doğrultusunda endişelenme veya normalmiş kanısına kesinlikle kapılmayın.  Yetişkinlerde en iyi bilinen değer 18,5 ile 25 arasıdır, ve bu değer kilonuzun normal olduğunu gösterir. 25 değerin üstü hafif şişman, 30 ve üzeri değer ise obezite olarak tanımlanmaktadır. Tabi bu 30 değerin üzerinde de obezitenin 1.-2.-3. sınıfları bulunmaktadır. Obezitenin hastalık olarak kabul edilmesi ise değerin 40 ve üzeri olması durumunda hastalık olarak kabul edilir. Ancak sevgili okuyucular kitle endeksiniz 30 un üzerine çıktığı zaman obezite hastalığı adayı olabileceğiniz gibi farklı hastalıklara da yol açabilir.

obezitenin hayatımıza etkileriObezite Hangi Hastalıklara Neden Olur ?

Obezite hastalarının en sık karşılaştığı neredeyse ilk hastalık olarak nitelendirilen sağlık problemi diabet’tir. ( şeker hastalığı) Üstelik ailede de varsa bu durum obezite hastaları için neredeyse kaçınılmaz bir durum haline gelmektedir. Bunu takiben dolaşım sistemi veya kalp damar hastalıkları, kanser. Bazı durumlarda ise obeziteyi tetikleyen hastalıklar da bu sıraladıklarımızdır. Öyle ki sigara içmeyen bir kişi obezite hastası ise akciğer kanserine yakalanma ihtimali vardır. Örneğin bel fıtığı hastası bir kişi kilo alırsa veya obezite olursa bu durum kişiyi bel fıtığı ameliyatına itebilir, kilo sorunu olmayan kişiler fizik tedavi ile bu hastalıktan kurtulurken fazla kilo sizi zorunlu ameliyat ettirebilir. Obezite hastalarında çok ender görülse de morbit olabiliyorlar, bu da ölümcül bir hastalıktır. Obezite 30 ile 35 arasında olsa bile buna bağlı gelişen hastalıklar morbit sahibi olabilirler

Obeziteyi Riskini Artıran Besinler Nelerdir ?

Obezite riskini azaltmak için beslenmedeki en önemli püf noktası öğün atlamamaktır ve düzenli bir besin alımı sağlamaktır. Gün içinde sadece tek bir öğün yemek yemek yerine 5-6 öğün yiyip gün içine yayarak obezite riskini en aza indirmek mümkündür. Bunun dışında uzun süreli yapılan şok diyetler ani kilo kayıpları diyetinizi sona erdirdikten sonra metabolizmanın normale dönmesi ile obeziteyi tetikleyebilir. Obeziteyi tetikleyebilecek yiyecek guruplarından bahsetmek gerekirse kızartmalar, abur cubur diye tabir edilen bisküvi, çikolata, şeker gibi atıştırmalıklar, hazır gıdalar, aşırı alkol tüketimi, aşırı kuruyemiş, karbonhidratı besinler hamur işi gibi, pilav, makarna gibi yiyeceklerin aşırı tüketilmesi obezitenin oluşumuna neden olabilir. Bu besinler obezite yapmaz öncelikle bunun altını çizmek isteriz, bu saydıklarımızı aşırı porsiyonlarda ve çok sık tüketmeniz sonucunda obezite riskiniz oldukça artar. Düzenli aralıklarla haftada bir gün gibi ve ortalama porsiyonlarda yediğiniz takdirde sağlığınızı korumanız mümkün. Yağ içeriği dengeli ve posa değeri yüksek yiyecekleri tüketmeniz gerekiyor, sebze ve meyve tüketimini artırarak obezite riskinden kurtulacağınız gibi eğer obez hastası iseniz zayıflamanız da mümkündür.

Genetik Nedenler Obeziteye Sebep Olur mu ?

Obezite gibi pek çok hastalıkta genetik nedenlerin hastalığı tetiklemesinde büyük rol oynar. Ancak ailede bir veya birkaç obezite hastası var ise çocuğun veya kardeşin de kaçınılmaz sonu diye bir düşünceye kapılmayın. Eğer kişinin doğru bir beslenme alışkanlığı varsa orantılı ve yeteri kadar besin tüketiyorsa obeziteye yakalanma ihtimali son derce düşüktür.

obezite sebepleri sonuçlarıObezite Tedavisinde Hangi Yöntemler Kullanılmaktadır ?

Obezite tedavisinde cerrahi yöntemler yine belli guruplara uygulanmaktadır. Morbit obezler, ve obezite tedavisinde çok fazla sonuç alamayan hastalarda kullanılır. Hastanın isteği dahilinde uygulanan programlardır ve kesinlikle uzman hekim tarafından belirlenir. Yoğunlukla balon, kelepçe, lastik bypass kullanılan yöntemler arasındadır. Başarı oranları ise kişiye göre değişmektedir, eğer kişi çok istekliyse oran yükselirken, hiç bir isteği ve inancı olmayan hastalarda aynı oranda düşüş göstermektedir. Ameliyatla birlikte hastanın çok ciddi ve sıkı bir beslenme programı uygulaması gerekiyor. Kısacası her koşulda beslenme ayağı çok önemlidir, ameliyat veya ilaç tedavisinde de iş beslenmede bitiyor.

Obezitede Nasıl İlaç Tedavisi Uygulanır ?

 Obezite de iki şekilde uygulanan ilaç tedavi yöntemi vardır, ancak bu ilaç tedavisinin uygulanabilmesi için mutlaka uzaman görüşü ve mutlaka doktorun verdiği ilaçları ne eksik ne de fazla olacak şekilde kullanmak gerekiyor. Eczaneden gidip isteğe göre verilmeyen ilaçlar olduğu için kesinlikle obez tedavisi görmüş bir kişiden bile tavsiye üzerine ilaç kullanmayın. Bu tarz ilaçlar kontrolsüz kullanıldığı takdirde ölüm tehlikeleri oluşturabilecek düzeydedir, 3-5 kilo fazlam var bu ilaçlardan birkaç gün kullanayım diyebileceğimiz ilaçlar değillerdir. Morbit obezite denilen ve hiçbir tedavide cevap alınamayan veya acil kilo vermesi gereken hastalarda kullanılır. Bu ilaçların etkime mekanizmaları iki şekildedir, birincisi yağ emilimini sağlarken diğeri ise tokluk hissi verir. Tekrar tekrar ekliyoruz ki bu tür ilaçları kullanmanız için kesinlikle bir uzman doktorun reçetenize yazması ve kulanım şeklini belirlemesi gerekmektedir. Kullanmaya başladığı zamanda ise yine diyetle beraber kullanmak gerekiyor, diyet yapmadan ilaç kullanımı hiçbir etki sağlamıyor. Kısacası hem diyet hem de ilaç tedavisini bir bütün olarak düşünerek uygulamanız gerekiyor. İlaç kullanmadan kilolardan kurtulma çabası da ilk akla gelen sorulardan biridir, bazı kişiler için bu mümkün olabilir ancak genel olarak ille de bir tedavi sürecinden geçmeniz gerekiyor. Hem diyet hem de fiziksel aktivite yüksek kilodaki insanları çok zorlayacaktır, bu noktada yine doktorunuz devreye giriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git