Doğum Sonrası Aşırı Kanama

Aşırı kanama: Doğumdan sonra ağır kanama olması normal değildir. Tüm doğum vakalarının çok küçük bir yüzdesinde görülür ve genel olarak doğum sırasında veya doğumdan 24 saat sonra meydana gelir. Daha ender olarak da, doğumdan sonraki ilk hafta içinde ortaya çıkabilir.
Doğumdan sonra ağır kanamaya birkaç sorun neden olabilir. Kan kaybının sebepleri şöyle sıralanabilir;

Rahim afonisi (rahim kaslarında zayıflama) Doğum yaptıktan sonra, rahminizin, plasentanın bağlı olduğu yerden akan kanı kontrol altında tutmak için kasılması gerekir. Hemşirenizin ara ara karnınıza masaj yapmasının nedeni rahmi kasılması için harekete geçirmektir. Rahim atonisi olduğu zaman, rahim iyi kasılmaz. Bu durum, rahim daha iri bir bebek ya da ikiz doğum yüzünden esnediği zaman, daha önce birkaç doğum yaptıysanız ya da doğum süreci uzadığında meydana gelir. Atoni olasılığını azaltmak için, bebeği doğurduktan sonra size oksitosin verilebilir. Atoni oluştuğu takdirde başka ilaçlar da kullanılabilir.

doğum sonrası kanamaPlasentanın dışarıya atılamaması: Eğer plasenta doğumdan sonraki 30 dakika içinde kendiliğinden dışarı atılmazsa, aşırı kanama olabilir. Plasenta kendiliğinden dışarı çıksa bile, doktorunuz onun sağlam olup olmadığını dikkatle inceler. Eğer eksik doku varsa, kanama riski ortaya çıkabilir.
Yırtılma Doğum sırasında vajinanız veya rahim ağzınızda yırtılma olursa, aşırı kanamayla sonuçlanır. Yırtılmaya, iri bir bebek, doğumda forseps ya da vakum kullanılması, doğum kanalından çok çabuk gelen bir bebek ya da yapılan bir keşi neden olabilir. Doğum sonrası kanamanın daha az
görülen diğer nedenleri şunlardır;

Plasenta yapışma anomalisi: Çok ender olarak plasenta, rahim duvarında olması gerektiğinden çok daha derine yapışır. Böyle olduğu zaman, plasenta yerinden kolay kopmaz. Bu tür anomaliler şiddetli kanamaya neden olur.

Rahim inversiyonu: Bebek doğduktan sonra rahmin içi dışına döner ve plasenta dışarı çıkar. Bu, daha çok plasenta anormal derecede yapıştığı zaman meydana gelir.

Rahim yırtılması: Rahim ender olarak gebelik veya doğum sancıları sırasında yırtılabilir. Eğer yırtılma olursa, anne kan kaybeder, bebeğe giden oksijen miktarı azalır. Geçmişte yaptığınız doğumlarda kanama sorununuz olduysa, kanama riski daha yüksek olur. Ayrıca plasenta previa (plasentanın rahmin aşağısında olup rahim ağzını kısmen ya da tamamen kapatması) gibi bir komplikasyon yaşıyorsanız da risk artar.
Ağır lohusalık kanamasının, kan kaybının yanı sıra solgunluk, titreme, baş dönmesi ya da bayılma, ellerin yapış yapış olması, bulantı ve kusma ve kalp çarpıntısı gibi işaret ve belirtileri vardır. Aşın kan kaybı acil müdahale gerektirir.

Tedavi Sağlık ekibiniz, aşırı kanamaya müdahale etmek için, rahminize masaj yapmak dahil, çeşitli önlemler alabilir. Serum takabilir, oksitosin verebilir. Oksitosin, rahim kasılmalarını harekete geçiren bir hormondur. Diğer önlemler arasında kasılmaları harekete geçirecek ilaçlar, cerrahi müdahale ve kan nakli sayılabilir. Tedavi, sorunun nedenine ve şiddetine bağlıdır. En şiddetli vakalarda bile histerektomi (rahimin tamamen alınması) gerekmeyebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git