Doğum Sancısı Nasıl Bir Şey

Âdet dönemindeki sancılar dışında, doğum sancısı (rahim kasılmaları) bugüne kadar hiç bilmediğiniz bir sancıdır. Bunun nedeni, rahim kaslarınızın kasılması hissine alışık olmamanızdır. Kasılma önce rahmin diyaframa yakın olan üst bölgesinden başlar ve karna ve bele doğru yayılır. Sancıyı karnınızın alt bölgesinde, belinizde, kalçalarınızda ve üst uyluklarınızda hissedersiniz. Bu his ağrı, baskı, dolgunluk, kramp girmesi ve bel ağrısı şeklinde tanımlanmıştır. Bazı kadınlar doğum sancısını kramp şeklindeki çok şiddetli âdet sancılarına benzetirken diğerleri çok farklı bir sancı olarak tanımlamıştır.

Genellikle hafifle orta şiddetli arasında değişirler. Bu sırada beliniz ağrıyabildiği gibi mideniz ve bağırsaklarınız da bozulabilir. Bazı kadınlar doğum sürecinin başlamasıyla karınlarında bir sıcaklık hissettiklerini söylerler. Erken evre saatler sürebileceği için sabırlı olmanız gerekir. Rahim ağzınızın açılmadan önce yumuşaması gerekir. Doğum süreci her zaman kasılmalarla başlayacak demek değildir. Özellikle de ilk bebeğinizse, rahim ağzı açılmadan önce saatleri hatta günler boyu düzensiz ve sancılı kasılmalarınız olabilir.

doğum sancılarıHissedebilecekleriniz: İlk gerçek kasılmalarla birlikte heyecandan serseme dönebilirsiniz. Aynı zamanda bilinmezlik de sizi ürkütebilir, mümkün olduğunca rahat olun.

Yapabilecekleriniz: Kasılmalarınız sıklaşana ve yoğunlaşana kadar ev işleri yapın, televizyon ya da film izleyin veya telefonla konuşun. Koltuğa yayılıp oturmak da isteyebilirsiniz, ayağa kalkıp dolaşmak da.\ürümek önemli bir aktivitedir çünkü rahatsızlık hissinizi azaltabilir. Duş almak ya da hafif müzik dinlemek de yararlı olabilir. Su içmek veya hafif bir şeyler atıştırmak da işe yarar.

Beliniz ağrıyorsa, buz torbası ya da sıcak su torbası koymayı deneyin.Ya da dönüşümlü olarak sıcak ve soğuk uygulayın. Beliniz üzerine tenis topu veya oklavayla baskı yapın.
Kasılmalarınızın zamanlaması ve yoğunluğu hastaneye veya doğum evine gitme ya da doktorunuzu arama zamanının gelip gelmediğini size söyleyecektir.

Hastanede veya doğumevinde: Muhtemelen hastaneye giriş işlemlerinin tamamlanacağı doğum odasına alınacaksınız. Hastanenin verdiği ya da kendinize ait geceliği giydikten sonra rahim ağzının ne kadar açıldığının kontrol edilmesi için muayene olacaksınız. Kasılmalarınızın süresinin ve bebeğinizin kalp atışlarının saptanabilmesi için fetal monitöre bağlanabilirsiniz. Doğum süreci boyunca nabız, tansiyon ve vücut ısısı gibi hayati belirtileriniz düzenli olarak ölçülecektir. Elinizin veya kolunuzun üstündeki bir damara intravenöz hat açılacak ve plastik bir tüple vücudunuza damla damla akıtma yapan bir serum bağlanacaktır. Serum hareket edebilen ayaklı bir stantta durduğu için banyoya giderken ya da dolaşmaya çıktığınızda yanınızda götürebileceksiniz. Damardan aldığınız bu sıvı vücudunuzun susuz kalmamasını sağlayacaktır. Gerektiği takdirde bu sıvıya ilaç da katılabilir. Kasılmalar düzenli olarak bir başlayıp bir durabilir, bazen de uzun süreliğine durabilir. Böyle olursa, doktorunuz size şekerleme yapmanızı ya da tekrardan başlaması için dolaşmanızı tavsiye edebilir. Kasılmalar tekrar başlamazsa ve zarlar henüz yırtılmamışsa, doktorunuz su kesenizi patlatabilir.

Aktif evre: Bu evrede rahim ağzınız 3-4 cm’den 7 cm’ye kadar açılır. Kasılmalar şiddetlenir ve giderek uzar. 45 saniye ile 1 dakika arası veya daha uzun süreli olabilir. 3-4 dakika hatta 2-3 dakika arayla bile gelebilirler. Kasılmalar arasında daha az mola vardır. Kasılmalarınız artık daha az zamanda daha çok iş başarmaktadır. Rahim ağzı açıldıkça, bebeğiniz leğen kemiğinizde aşağı doğru iner. İlk doğumunu yapan ortalama bir kadının rahim ağzı açıklık 4 cm’ye ulaştıktan sonra saatte 1 cm açılır. Eğer daha önce doğum yaptıysanız, ilerleme genellikle daha hızlı olur. Aktif evre ortalama 3 ila 8 saat arası sürer. Aktif evre boyunca, rahim ağzının nasıl değiştiğini görme amacıyla zaman zaman leğen kemiğiniz muayene edilir. Hayati belirtileriniz de düzenli olarak kontrol edilir. Amniyotik keseniz henüz patlamadıysa, rahim ağzının giderek açılmasıyla patlayabilecektir. Ya da bu patlatma işini doktorunuz yapacaktır.

doğum sancısı nasıl bir şeyHissedebilecekleriniz: Aktif evre sırasında kasılmalarınız giderek daha sancılı olur ve sırtınızda artan bir baskı hissedersiniz. Kasılmalar sırasında konuşamayacak hale gelebilirsiniz. Ama kasılmalar arasında hâlâ konuşabilir, televizyon seyredebilir ya da müzik dinleyebilirsiniz; en azından aktif evrenin ilk döneminde. Olay başlıyor diye heyecanlanabilirsiniz ve cesaretiniz artabilir.

Doğum süreci ilerledikçe ve sancılar şiddetlendikçe, heyecanınız yerini ciddiyete bırakabilir. İçinizde olup bitenlere odaklandıkça, yüzünüzdeki gülümseme solabilir. Kendinizi huzursuz ve yorgun hissedebilirsiniz. Bazı kadınlar bu aşamada hassas ve sinirli olduklarını belirtmişlerdir. Artık fazla konuşmak istemeyeceğiniz bir noktaya varmışsınızdır. Sizi bekleyen iş üzerinde daha iyi yoğunlaşabilmek için odanızın sessiz ve loş olması ihtiyacını da hissedebilirsiniz.

Aktif evrede kasılmalar bir azalıp, bir çoğaldıkça doğum süreci koçunuzdan daha fazla yardım ve destek almaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Aksi yönde bir tepki vermeniz de mümkündür. Odaklanmak ve kontrolü elinizde tutmak amacıyla destek görmek ve dokunulmak istemeyebilirsiniz.

Yapabilecekleriniz: Nefes alma ve gevşeme tekniklerini kullanın. Doğal doğum tekniklerini öğrenip uygulamadınızsa, doğum ekibi bu zor zamanları atlatmanıza yarayacak birkaç ipucu verebilir size. Söylediklerini deneyin ama herkes için geçerli bir strateji olmadığını da bilin. Bu yüzden önerilen şeyler işinize yaramazsa, başka öneriler talep edin. Sancılar yoğunlaştıkça sallanan sandalyede sallanmak, doğum topu üzerinde hareket etmek ve ılık bir duş veya banyo yapmak, bazı kadınların kasılmalar arasında rahatlamalarına yardımcı olur. Pozisyonunuzu değiştirmek de bebeğin inmesine yardımcı olabilir. Bazı kadınlara da yürümek iyi gelir. Eğer yürümek size de iyi geliyorsa, kasılmalar arasında nefes almak için durarak yürümeye devam edin. Hep aynı hareketleri yapmayın çünkü doğum süreci boyunca işe yarayacak tek bir yöntem yoktur. Bu önlemler etkili olmazsa, ağrı ilacı istemekten çekinmeyin.

Kasılmalar arasında gevşemeye odaklanın. Böyle yaparak doğum sürecinin her aşamasında enerjik olabilirsiniz. Doğum süreciniz sonsuza dek sürmeyecek, bununla baş etmenin tek yolu mümkün olduğu kadar konsantre olarak ve azimle bu işin üstesinden gelmektir. Aktif evrede mideniz hafif bulanabilir. Doğum süreci ilerledikçe çoğunlukla yemek, içmek istemezsiniz. Ağzınızın ve boğazınızın kurumaması için buz parçacıkları veya şeker emebilirsiniz. Dudaklarınızı nemlendirmek için dudak merhemi kullanın.

Geçiş: Doğum sürecinin ilk evresinin son aşamasına geçiş denir. En kısa ama en zorlu aşamadır bu. Bu aşamada rahim ağzı 3 cm daha açılarak, açıklık 7 cm’den 10 cm’ye çıkar. Geçiş sırasında kasılmaların şiddeti ve sıklığı artar. İki kasılma arasında çabucak nefes alacak kadar zaman kalır. Kasılmalar en yüksek yoğunluğa kısa sürede ulaşırlar ve artık 60 ila 90 saniye sürerler. Aslında, artık kasılma olmadan geçen bir ânınız yok gibidir. Geçiş zorlu bir aşamadır, belinizde ve rektumunuzda büyük bir baskı hissedersiniz. Mideniz bulanabilir ve kusabilirsiniz. Bir an sıcak basar ve terler, bir an soğuktan titrersiniz. Bacaklarınızda titreme ya da kramp hissedebilirsiniz ki bu çok olağandır. Bebeğin doğumu yaklaştıkça ağrı ilacı seçenekleriniz de azalır ama hâlâ birkaç seçeneğiniz bulunmaktadır. Ağrı ilacı konusunda karar vermenize yardımcı olması için doktorunuza güvenin.

Hissedebilecekleriniz: Geçiş aşaması çabuk geçebilir. Bir de bakarsınız ki bitmiş ve ıkınma aşamasına gelmişsiniz. Bu aşamada kendinizi yorgun ve bunalmış hissederseniz meraklanmayın. Bu normaldir. Mümkün olduğu kadar olaya odaklanın. Ikınma zamanı gelene kadar, kontrol ettiğiniz kaslarınızı serbest bırakın ve enerjinizi muhafaza edin.

Yapabilecekleriniz: Geçiş aşamasında her kasılmanın üstesinden gelmeye odaklanın. Eğer işe yarıyorsa, her kasılmanın ilk yarısına da odaklanabilirsiniz. Kasılma doruk noktasına ulaştığında, ikinci yarı daha kolay atlatılır. Eğer kasılmalarınız monitörde izleniyorsa, partneriniz bunları takip edip ne zaman doruk noktasına çıktığını size söyleyebilir. Böylece siz de en zor kısmın ne zaman bittiğini öğrenmiş olursunuz.

Geçiş aşamasında radyo ve televizyon gibi şeylerin dikkatinizi dağıtmasına izin vermek istemeyebilirsiniz. Oturup bir sonraki kasılmayı düşünmeyin. Kasılmalar geldikçe üstesinden gelmeye çalışın.

Eğer ıkınma hissi başlarsa, tam açıldığınız söylenene kadar ıkınmaya bakın. Böylece, rahim ağzının yırtılmasını veya şişmesini ve dolayısıyla doğumu geciktirmesini önlemiş olursunuz. Vücudunuz size ıkınmanız için baskı yaparken buna karşı koymak zor olabilir. Ikınma dürtüsünü başarmak için hızlı hızlı nefes alın ya da üfleyin.

Konuyu Ayrıca Videoda İzleyin:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git