Gebelik Kayıpları Sonrası Nasıl Toparlanılır?

Bazı ender durumlarda bebek gebeliğin sonlarına doğru yaşamını yitirir. Buna rahim içi cenin ölümü veya ölü doğum denir. Bebek hangi evrede ölürse ölsün, üzücüdür ama gebeliğin son dönemlerinde ölmesi çok büyük bir kayıptır, üzüntüsünün altından kalkmak da zordur. Aylardır karnınızda taşıdığınız, hayalini kurduğunuz, hakkında planlar yaptığınız bebek birdenbire yok olmuştur. Dünya başınıza yıkılmış gibi hissedebilirsiniz. Belki hayatın normal akışında devam etmesini kabullenemeyebilirsiniz. Ama geleceği daha katlanabilir hale getirmek ve acınızı hafifletmek için yapabileceğiniz bazı şeyler de vardır. Şunları yapmak sizi rahatlatabilir;

Bebeği uğurlayın: Yas tutmak, kaybınızı kabul etmenin ve toparlanmanın hayati adımlarından biridir. Yüzünü hiç görmediğiniz, kucağınıza almadığınız, adını koymadığınız bir bebeğin yasını tutamayabilirsiniz. Ölümü daha somut hale getirirseniz, baş etmeniz de daha kolay olabilir. Bir cenaze veya defin töreni düzenleyerek kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

gebelik kayıplarıBebeğin bir eşyasını hatıra olarak saklayın Uzmanlar, ölen kişiden kalan bir fotoğraf veya eşyayı, şimdi ve ileride yaşatabileceğiniz somut bir hatıranız olması için saklamanın iyi geldiğini söylüyorlar. Kaybınızı kabullenmek için daha fazla zamana ihtiyacınız varsa, sizin için bir şeyler yapmak için uğraşan akraba ve arkadaşlarınızdan bebek odasını boşaltmamalarını isteyin.

Yas tutun Canınız ne kadar ağlamak istiyorsa, o kadar ağlayın. Duygularınızı kelimelere dökün ve serbest bırakıp sonuna kadar yaşayın. Yas tutma sürecini yaşamak gerekir.

Destek alın Partnerinizden, ailenizden ve arkadaşlarınızdan destek alın. Hissettiğiniz acıyı hiç kimse dindiremez ama sizi seven ve destekleyenlerden güç alabilirsiniz. Bebeğinizin kaybından sonra profesyonel yardım almak veya çocuğunu kaybetmiş ebeveynlerin oluşturduğu destek gruplarına katılmak fayda edebilir. Partneriniz ve siz, bunun neden sizin başınıza geldiğini de sorgulayacaksınız. Bu felsefi soruya hiçbir zaman tatmin edici bir cevap bulamayacaksınız ama ne olup bittiğini anlayabilmek için bu ölümün fiziksel nedenlerini öğrenmek de fayda edebilir, ilk şoku atlattıktan sonra doktorunuzla otopsi bulguları hakkında konuşmak isteyebilirsiniz. Ölümün nedenini veya olup bitenin ayrıntılarını bilmek kaybınızı kabullenmenize yardımcı olur.

Gebelik kaybı çok zor olabilir ama bir daha bebek sahibi olmayacağınız anlamına da gelmez. Çoğu vakada, daha önce birkaç kayıp yaşanmış dahi olsa, sağlıklı ve normal bir gebelik geçirme şansı hâlâ çok yüksektir. Bir daha deneyip denemeyeceğiniz ya da ne zaman deneyeceğiniz ile ilgili vereceğiniz karar hem ne tür bir gebelik geçirdiğinize, hem de fiziksel ve duygusal açılardan toparlanmanıza bağlıdır. Tekrardan gebe kalmak için ideal bir zaman yoktur. Doktorların çoğu genellikle birkaç âdet dönemi geçmeden önce yeniden deneme yapılmamasını tavsiye ederler. Bazı durumlarda, gebe kalmaya teşebbüs etmeden önce bir uzmana danışmak isteyebilirsiniz.gebelik kaybı

Duygusal iyileşme Gebelik kaybından sonra derin bir üzüntüye kapılırsanız, hemen geçmesini beklemeyin. Duygusal toparlanma, fiziksel iyileşmeden çok daha uzun zaman alabilir ve çoğu zaman alır da. Bazıları, neden hiç tanımadığınız bir çocuğun yasını tuttuğunuzu anlayamazlar ama içinizde büyüyen bebekle çoktan bir bağ kurmuş olabilirsiniz. Partnerinizle birlikte bebeğinizi kucağınıza alacağınız günlerin hayalini kurmuş olabilirsiniz. Çocuğunuzun büyüyüp gelişmesini izleme fırsatını kaçırmış olduğunuzu kabul etmek güç olabilir. Embriyo hiç oluşmamış bile olsa, bebek sahibi olma hayallerinizin ve beklentilerinizin olmuş olması üzülmeniz için yeter. Üzüntü, duygusal bağlılıktan kurtulma sürecidir.

Üzüntünün evreleri Herkesin üzüntüyü yaşama biçimi birbirinden farklıdır ama önemli bir kayıp yaşayan insanların çoğunun paylaştığı belli duygusal evreler vardır;

Şok ve inkâr. İnsanlar genellikle bir travma yaşadıktan sonra donup kalır ve duyguları âdeta yokmuş gibi olur. Bu normaldir ve umursamadığınız anlamına gelmez. Gerçeklik yüzünüze çarptığı zaman, çoğu zaman bu duygular değişir.

Suçluluk ve öfke. Gebelik kaybından sonra kendinizi suçlama eğilimine girebilirsiniz ama gebelik kaybı kolay önlenebilen bir şey değildir. Yaptığınız ya da yapmadığınız bir şeyin gebelik kaybına katkısı olması neredeyse imkânsızdır. Kendinize, ailenize, arkadaşlarınıza veya sadece koşullara karşı öfke de duyabilirsiniz. Bu, normal ve beklenen bir şeydir. Bir süre öfkeli olmaya devam etmek yarar getirebilir. Depresyon ve umutsuzluk. Depresyonu teşhis etmek her zaman kolay değildir. Kendinizi bitkin hissedebilir ya da önceden zevk aldığınız şeylere artık hiç ilgi duymadığınızı fark edebilirsiniz. İştahınız ve uyku düzeniniz değişebilir.

Eşiniz:
Partnerinizin ve sizin gebelik kaybıyla başa çıkma tarzlarınız farklı olabilir. Karşınızdaki kişinin de acı çektiğini kabul etmek her zaman kolay olmayabilir. Siz acınızı kelimelere dökmeyi arzu ederken, partneriniz sessiz kalmayı tercih edebilir. Ayrıca, biriniz henüz hazır değilken, diğeriniz yaşamına devam etme ihtiyacını duyabilir. Birbirinizin desteğine şimdi her zamankinden daha çok ihtiyacınız var. Karşınızdakinin duygularını kabul edip birbirinizi dinleyip birbirinize karşı duyarlı olun. Bir danışman veya terapiste gidip, daha tarafsız bir ortamda, duygu ve beklentilerinizi ifade etmek için yardım istemeyi düşünebilirsiniz.

İLERİKİ GEBELİKLERİNİZ İÇİN İPUÇLARI

Gebelik kaybını önlemek hemen hemen imkânsızdır ama sağlıklı bir gebelik geçirme şansınızı artıracak bazı şeyler yapabilirsiniz, işte size bazı ipuçları;

  1. Sağlıklı beslenin ve düzenli egzersiz yapın.
  2. Günlük folik asit dozunuzu ister takviye, ister multivitamin olarak alın.
  3. Gebelik öncesi ve doğum öncesinde tıbbi bakım alın.
  4. Gebe kalmaya çalışırken ve gebeyken sigara, alkol ve uyuşturucu kullanmayın.
  5. Cinsellikle bulaşan bir enfeksiyon kapıp kapmadığınızı kontrol ettirin ve gerekirse tedavi görün.
  6. Kafein tüketiminizi sınırlayın.
  7. Doktorunuzla işbirliği yapın.

Bebeğinizin ve kendinizin mümkün olduğu kadar sağlıklı olmasını birlikte sağlayabilirsiniz. Sizin ve partnerinizin gebelik kaybıyla baş etme tarzlarınız farklı olabilir. Karşınızdaki kişinin acı çektiğini anlamak her zaman kolay olmayabilir. Siz, acınızı kelimelere dökmeyi arzu ederken, partneriniz sessiz kalmayı tercih edebilir. Aynca, biriniz henüz hazır değilken, diğeriniz yaşamına devam etme ihtiyacını duyabilir.Birbirinizin desteğine şimdi her zamankinden daha çok ihtiyacınız var. Karşınızdakinin duygularını kabul edip birbirinizi dinleyip birbirinize karşı duyarlı olun. Bir danışman veya terapiste gidip, daha tarafsız bir ortamda, duygu ve beklentilerinizi ifade etmek için yardım istemeyi düşünebilirsiniz.

Fiziksel olarak iyileşme Gebelik kaybından sonra fiziksel olarak toparlanmanın ne kadar süreceği, genellikle kaybın türüne bağlıdır.

Düşük Bir kadının düşükten sonra iyileşmesi fiziksel açıdan sadece birkaç gün sürer. Düşükten sonra âdet kanamalarınızın tekrardan başlaması ise genellikle dört ila altı hafta arasını bulur. Düşükle ilk âdet kanaması arasında geçen sürede gebe kalmak mümkündür ama genellikle tavsiye edilmez. Bu dönemde prezervatif veya diyafram gibi bir bariyer yöntemi kullanabilirsiniz. Siz ve partneriniz yeniden gebe kalmaya kendinizi hazır hissederseniz, düşünülmesi gereken birtakım meseleler vardır. Gebe kalmadan önce planlarınızı doktorunuzla konuşun. O, sağlıklı bir gebelik geçirme ve doğum yapma şansınızı en yüksek seviyeye getirecek bir strateji oluşturmanıza yardımcı olabilir. Bir tek düşük yaptıysanız, bir sonraki gebeliğinizin sağlıklı olma ihtimali hiç düşük yapmamış birininkiyle aynıdır. Eğer birkaç düşüğünüz olduysa, doktorunuz, biraz daha beklemenizi veya daha başka testler ve kontroller yaptırmanızı isteyebilir.

Dış gebelik Dış gebelik geçirdikten sonra sağlıklı bir gebelik geçirme ve doğum yapma şansınız daha düşük olabilir ama yine de iyi sayılır. Eğer her iki fallop tüpünüz de yerinde duruyorsa, başarı şansı %60 ila %80 arasındadır. Fallop tüplerinden biri alındıysa da, başarılı bir gebelik geçirme ve doğum yapma şansınız %40’tan fazladır ama bir daha dış gebelik geçirme ihtimaliniz %15’lere yükselir. Bu yüzden, bir daha gebe kaldığınızda, doktorunuzun sizi yakın takibe alması gerekir.

Mol gebeliği Mol gebeliği geçirdikten sonra, daha başka anormal doku büyümesi riski, az da olsa, vardır. Bu tümörler genellikle iyi huyludur ama nadiren kötü huylu da olabilirler. Bu doku büyümesinin genellikle en belirgin özelliği, human koryonik gonadotropin (HCG) adı verilen gebelik hormonunun yüksek seviyelerde olmasıdır. Tam bir yıl süreyle gebe kalmamanız önemlidir çünkü gebelikle birlikte yükselen HCG seviyesi, hastalık nüksetmiş gibi anlaşılabilir. Bir sonraki gebeliğin mol gebeliği olma riski %1 ila %2 arasındadır. Doktorunuz, gebeliğinizin normal bir gebelik olduğundan emin olmak için, bir sonraki gebeliğinizin başlarında ultrason muayenesi yaptırmanızı tavsiye edebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git