Kişilik Bozuklukları ve Belirtileri Nelerdir?
Sağlıklı bir toplum sağlıklı bireyler içerir, fiziksel sağlık kadar emin olun psikolojik sağlık da toplum için oldukça önemlidir. Bugün sizlerle psikoloji de kişilik bozukluklarını tanıyacağız. Emin olun psikolojik hastalıklara ülkemizde yeterince önem verilmiyor. Çoğu zaman hastaların veya hastalık belirtisi gösterenlerin deli damgası yememek adına uzman bir doktora başvurmadıkları gerçeği de oldukça acı. Aslına bakarsanız psikolojisinin normal dışı olduğunu ve kendinde bir takım bozukluklar olduğunu fark eden birey gerçek de sağlıklı bir bireydir. Çünkü ruh hallerinde bir bozukluk fark etmek aslında sağlıklı bir belirtidir. Özellikle uzmanların söylediğin ‘’ bize asla gerçek hastalar gelmez ancak hastaların hasta ettiği bireyler gelir’’ sözü de oldukça manidar diye düşünüyorum. Bugün sizlere gerek kendinizde ki rahatsızlığı tanımak gerekse çevrenizde ki sevdiklerinizi uyarmak için kişilik bozuklukları belirtilerinden bahsetmek istiyorum.
Kişilik bozukluğunun sebepleri nelerdir?
– Sinir sistemiz bozuklukları
– Özellikle ebeveynlerin çocuklarına gösterdiği yanlış tutumlar
– Çocukluk da oluşan fiziksel ve çevresel faktörler
– Beyin rahatsızlıkları
– Biyolojik nedenler
– Bilinçaltı sorunları
Kişilik Bozuklukları nedir ve belirtileri nelerdir?
Paranoid Kişilik Bozukluğu nedir?
- Gerçekçi bir kanıt olmadan rahatsızlığı olan kişi, aldatıldığını, takip edildiğini, kullanıldığını hisseden, özellikle kuşku duygusu oldukça fazla olan kişiler olarak tanımlanabilir..
- Paranoid kişilik bozukluğu olan hasta en basit bir olayda bile küçük görüldüğünü ve aşağılandığını hisseder.
- Kin duyguları oldukça gelişmiştir özelikle sevdiklerinin sadakatinden sürekli şüphe duyarlar ki bu sağlıklı bir birliktelik için oldukça tehlikeli bir durumdur.
- İletişimde olduğu kişilerin söz ve davranışlarından anlamlar çıkarır ve çabucak öfkelenebilirler.
- Paranoid kişilik bozukluğu olan bir hastanın en önemli özelliğinden biri aşırı kıskançlık duygusudur.
- Güven duyguları yok denecek kadar az olmakla birlikte genellikle tedirginlerdir.
Paranoid Kişilik Bozukluğu ve tedavisi:
Kişilik bozukluklarında kullanılan birincil yöntem Psikoterapidir olup, ilaç tedavisi ikinci aşamada uygulanır. Kısaca Psikoterapidir ilaç tedavisi ile desteklenir.
Şizoid Kişilik Bozukluğu nedir?
Genellikle sosyal bozuklukları olan ve insan ilişkilerinde yetersiz ve yalnızdırlar. Arkadaşları yok denecek kadar azdır. Pasif bir kişilik sergileyen şizoid hastalar, felsefi ve evren gibi derin konularda bilgi sahibi olur.
Şizoid Kişilik Bozukluğu nasıl tedavisi:
Şizoid kişilik bozukluğu gösteren hastaların tedavisi Paranoid kişilik bozukluğu ile aynı olup gurup tedavisine daha yatkındır.
Şizotipal Kişilik Bozukluğu nedir?
Özel güçleri olduğuna inanan hastalar ayrıca kendine mesajlar geldiğine inanır ve imkansız düşler kurar.
Antisosyal Kişilik Bozukluğu (psikopat) nedir?
Halk arasında psikopat olarak bilinen ve suça eğilim gösteren bu hastalar toplum kuralları olan yasaklara başkaldırır. Ayrıca sorumsuz, asi ve vicdan duygularından yoksunlardır. Sadece başkalarına değil kendilerine de zarar vermeleri en önemli özelliğidir. Diğer kişilik bozukluğu hastalıklarına göre madde kullanımı oranı çok daha yüksektir.
Evet, sevgili takipçilerimiz sizler için kişilik bozukluklarının sadece bir kısmına değindik; fakat daha birçok ruhsal bozukluğun teşhis ve tedavisi için uzman bir hekim şart diyerek sizlere hem fiziksel hem ruhsal sağlıklı bir ömür diliyorum…
Henüz yorum yapılmamış.