Aletli Doğum Hangi Durumlarda Gerekir?

Doğum süreci uzar ve komplikasyonlar ortaya çıkarsa, tıbbi yardıma ihtiyaç duyulabilir. Rahim ağzınız tam olarak açılmışsa ve bebek inmiş ama dışarı çıkmak için son hamleyi yapmakta zorlanıyorsa, doğuma yardımcı olması için forseps ve vakum gibi aletler kullanılabilir. Bebeğin başı yanlış yöne bakar durumda ve leğen kemiğinize sıkışmışsa da aletli doğuma gerek duyulabilir. Bebeğinizin kalp atışı çok yavaşsa ve hemen alınması gerekiyorsa veya siz de daha fazla ıkınamayacak kadar yorgun düşmüşseniz, doktorunuz forseps veya vakumla müdahale edebilir. Forseps veya vakum kullanarak yapılan doğum en hızlı ve en güvenli seçenek olabilir.

Forsepsle doğum Forseps, birbirine bağlandığında salata maşasına benzeyen bir çift kaşığı andıran bir alettir. Doktorunuz bu kaşıkları birer birer vajinanın içine ve bebeğinizin başının etrafına nazikçe kaydırır, iki parça birbirine kilitlenir ve kıvrık uçlar bebeğin başını kavrar. Siz ıkınırken ve rahminiz kasılırken, doktor bebeği doğum kanalından yukarıya doğru yavaşça çeker. Bu, bazen üçüncü bir ıkınmaya gerek kalmadan gerçekleşebilir.

aletli doğumForseps, günümüzde bebeğin başı annenin leğen kemiğine iyice indikten sonra veya leğen kemiği çıkışının yanındaysa kullanılmaktadır. Bebek yeterince inmemişse, sezaryene başvurmak gerekebilir.

Bebek leğen kemiğine inmişse, forseps yerine vakum kullanılabilir. Bebeğin başına lastik ya da plastikten yapılmış bir vantuz yerleştirilir, emme işlevini yapan bir pompa vardır. Anne ıkınırken, doktor yavaşça bebeği doğum kanalından aşağıya doğru çeker. Vakum, forseps kadar yer işgal etmez ve anneye daha az zarar verdiği bilinir ama bebek açısından biraz daha risklidir.
Aletli doğum fazla uzun sürmez ama sizi bu işleme hazırlamak 30-45 dakika kadar sürebilir. Epidural veya spinal anestezi yapılması ve idrar torbasına da sonda takılması gerekebilir. Doktorunuzun, bebeğin dışarı çıkarılmasını kolaylaştırmak amacıyla vajina ağzını genişletmek için keşi (epizyotomi) atması gerekebilir.

Bebeklerin doğmasına yardımcı olan aletler önemli araçlardır ve genel olarak güvenlidirler. Forsepsin bebeğin şakaklarında yara izi veya kızarıklık bırakabileceğinden haberiniz olsun. Vakum, bebeğin başının tepesinde yara izi veya şişkinlik yapabileceği gibi saç derisinde kanamaya da yol açabilir. Yara izlerinin kaybolması bir hafta kadar sürer. Kızarıklık ve şişkinlik birkaç gün içinde geçer. Bu iki tekniğin ciddi bir hasar verdiği ender olarak görülür.

Hangi yöntemi kullanacağına (forseps ya da vakum) doktorun karar vermesi en doğrusudur. Komplikasyonları önleyecek en önemli etmen doktorun bu aletlerle ilgili tecrübesidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git