Bebeğim Oldu Ama Hep Uykusuzum
Yeterli uyku almak; Yeni doğmuş bebeklerin evinde uyku meselesi en ön sırada yer alır. Bu bebekler günde 16-17 saat uyurlar belki ama birkaç saatlik dilimler halinde. Bazen öyle olur ki bebek bütün uykusunu gündüz uyuyor da geceye bir şey kalmıyor gibi gelir size. Böyle olunca sizin payınıza ne düşer? Bitkinlik. Ama umudunuzu yitirmeyin. Bebeklerin uyku düzeni ilk birkaç ay içinde hızla toparlanır ve zamanla bebeğiniz geceleri daha uzun saatler uyumaya başlayarak size de daha fazla uyuma imkanı tanır.
Bebeklerin geceleri nasıl uyutulacağı üzerine ciltler dolusu kitap yazılmıştır ve birçok uzmanın bu konuda önemli ve yararlı tavsiyeleri vardır. Ama sizin bebeğinizin kendine özgü bir yaradılışı vardır, tabii ana baba olarak sizin de. Bu yüzden, farklı taktikler deneyin ama belli bir yöntemden umduğunuz faydayı tam anlamıyla sağlayamazsanız da hayal kırıklığına uğramayın. Zamanla işe yarayan bir yöntem bulacaksınız.
Bu arada aşağıdaki öneriler size yardımcı olabilir; Zaman bulunca uyumaya ya da sadece gevşemeye bakın. Telefonun sesini kapatın, çamaşır sepetini saklayın ve mutfak evyesinin içindeki bulaşıkları görmezden gelin. İşleriniz bekleyebilir. Ama uykunuzun kalitesine de önem verin, yani ev içi trafiğinin tam ortasındaki kanepede uyumak yerine kendinize, üzerine rahatça uzanabileceğiniz bir yerin olduğu karanlık ve sakin bir köşe seçin. İyi gelmiyorsa öğle uykusu uyumayın. Gece birkaç saat deliksiz uyumanın, yeni ana babaların çoğunda görülen ve şiddetli bir yorgunluk biçimi olan bitkinlik hissine gündüz uykusu ya da şekerlemeden çok daha iyi geldiği saptanmıştır. Bebeğiniz gündüz uykusundayken uyumamayı tercih ediyorsanız, fırsattan yararlanıp en elzem işlerinizi yapın ki geceyi iş yaparak değil de uyuyarak geçirebilesiniz. Nezaketi bir tarafa bırakın. Arkadaşlarınız ve sevdikleriniz ziyarete geldiklerinde ev sahibi gibi davranmaya çalışmayın. Onlar bebeğinizle ilgilenirken siz de dinlenmek veya duş yapmak için bile olsa özel işlerinizi yapmak için izin isteyin. Uyurken bebeği yatağınıza almayın. Emzirmek ya da avutmak için bebeğinizi yatağınıza almanızda herhangi bir sakınca yoktur ama tekrardan uykunuz geldiğinde bebeği sepetine veya beşiğine götürün. Gece işlerini paylaşın. Hem sizin hem de partnerinizin dinlenmesine ve bebeğe bakmasına olanak veren bir program yapın. Eğer bebeğinizi anne sütüyle besliyorsanız, bebeği partneriniz size getirsin ve gece bez değiştirmelerini o yapsın. Bebeğiniz mamayla besleniyorsa, mama verme işini sırayla yapın.
Kaçınılmaz olanı erteleyin. Bebeğinizin gece yarısı ağlayıp bağırmaları bazen sakinleşeceğinin işareti de olabilir. Bebeğinizin aç olduğuna ya da bir rahatsızlığı olduğuna dair bir şüpheniz yoksa, ne olacağını görmek için birkaç dakika beklemekte yarar var.
Bazen kendinizi o kadar yorgun hissedersiniz ki gevşemekte zorlanırsınız ve uykunuz kaçar. Uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız, bulunduğunuz ortamın uyumak için uygun olduğundan emin olun. Televizyonu kapatın ve odanın serin ve karanlık olmasına dikkat edin. Nikotin, kafein ve alkol gibi uyku kaçıran maddelerden uzak durun çünkü uykunuzu bölerek tam olarak dinlenmenize engel olabilirler. Ama uyuyacağım diye ıstırap da çekmeyin. 30 dakika içinde uykuya geçemezseniz, kalkıp kitap okumak, bir fincan bitki çayı içmek ya da hafif müzik dinlemek gibi rahatlamanızı sağlayacak bir şeyler yapın.
Henüz yorum yapılmamış.