İnsülin Direnci Nedir?
İnsülin drenci hastalığını daha önce duydunuz mu? İsmini bile bilmediğiniz bu hastalık sizde de olabilir mi? Evet bayanlar ismini bile bilmediğim bu hastalığın bende çıkması beni oldukça şaşırttı ve sizlere bu hastalıkla ilgili bilmeniz gerekenlerin kısa bir özetini çıkarmaya karar verdim. Sadece toplumun değil bir çok doktorlarında bu hastalık hakkında yeterince bilgili olmadığını bu hastalığı yaşayan biri olarak beni oldukça üzdü. Eğer insülün direnci ile ilgili belirtileri gösteriyorsanız ve ailenizin geçmişinde şeker hastalığı var ise mutlaka iyi bir uzaman doktora (endokrinoloji uzmanına) görünmesini tavsiye ediyorum. Üstelik insülin direnci hastalığı troit, rahim, yumurtalık, pankreas,şeker hastalığı, Alzheimer, böbrek , obezite , Lenf kanseri gibi hastalıkların riskini artırdığı uzmanlar tarafından açıklanmıştır.
İnsülin Direnci Nedir? insülin direnci kas, yağ ve karaciğer gibi organların insülin hormonuna emirlerine uymaması yani kısaca dokuların normal uyarılara yanıt vermemesi olayıdır ki bu sebeple pankreastan insülin salğılar ve kanda olması gerektiğinden çok daha fazla insülin yükselir. Bu kaos içinde ileriki zamalarda pankreastan insülin salgılamayacak duruma gelir ve bu surumun bir sonraki aşaması şeker hastalığıdır. Böylece insilün direnci ve şeker hastalığı arasında ki bağlantı kısaca anlatmış olduk.
İnsülin direncinin belirtileri nelerdir? -Nedeni olmayan halsizlik ve yorgunluk. -Aşırı kilo alma ve vermek de zorlanmak -Göbek çevresi ( bel bölgesinde) bayanlarda 80 erkelerde 94 cm geçiyorsa tip 2 diyabet riski yüksektir -Fazla ve sık acıkma hissi ve yemek sonrası uyuma isteği -Depresyon gibi psikolojik hastalıklar
İnsülin direnci hastalığı neden olur? -Gebelik ( gebelik sırasındaki hormon değişikliği) – Enfeksiyon -Hatalı beslenme(Glisemik indeksi gıdalar ile beslenmek) – Hareketin az olduğu bi yaşam biçimi -Genetik faktör -Polikistik Over Sendromu ( Polikistik Over sendromu bayanların yumurtalık dokusunda kist oluşumuna denir)
İnsülin direncinin hastalığının tedavisi nedir? Bu hastalık için en önemli tedavi elbette diyettir. Diyetin yanında eğer doktorunuz uygun görüyorsa ilaç tedavisi de verilebilir ,fakat tek başına ilaç tedavisi bu hastalık için yeterli değildir.Yiyecek seçiminde işlenmiş gıdalardan , hazır gıdalardan, hazır meyve sularından , kızartma ve hamur işlerinden yani kısacası sağlıksız beslenmeden uzak durmalı ve hayatınızda yürüyüşe ve spora yer açmalısınız.
Eğer sizde ailenizde genetik bir şeker hastalığı geçmişine sahipseniz, çok sık acıkıyorsanız, ve az yediğiniz halde kilo veremiyorsanız mutlaka uzman bir doktora başvurum gerekli olan tesleri yaptırmanızı öneririm.
Henüz yorum yapılmamış.