Alzheimer Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Evet bayanlar hepimizin gerek yaşam şartları gerekse, yoğun iş temposundan yaşadığımız ufak da olsa unutkanlıklar vardır. Ama bu unutkanlıkların süresi çok kısa olup çoğu yoğun tempodan kaynaklanır. Günlük hayatta zorluk yaşamadığımız bu unutkanlıklar elbette ki çok büyük sorunlar teşkil etmez. Oysaki Alzheimer genellikle ileri yaşlarda baş gösteren ve özelikle hafızada ve günlük yaşantıda yemek ve içmek gibi çok basit bir eylemlerde bile problem yaşatan bir hastalıktır. Ne yazık ki bu hastalığın yani bunamanın hızla ilerleyen bir hastalık olması ve beyin fonksiyonlarında bozukluk yaratması da oldukça kötü sonuçlara sebep olabilir.
Alzheimer Hastalığı Özellikle Kimlerde Görülür?
Uzmanlar tarafından genelikle 65 yaşın üstündeki kişilerde görülen bu hastalığın erkeklere oranla bayanlarda çok daha fazla görüldüğü ispatlanmıştır. Yaş olarak atmış beş yaş üstü kişiler arasında bir ortalama vermek gerekirse yaklaşık olarak 16 kişide bir kişi Alzheimer tanısı koyulmaktadır.
Alzheimer’ ın Nedenleri Nelerdir?
Genetik faktörlerin yanında hastanın beyin hücrelerinin ölümü ve yaş faktörü olup bu hastalığın kesin bir nedeni ne yazık ki tam olarak bilinmemektedir. Hastalığın başlangıç evrelerinde hasta ufak unutkanlıklar yaşar: fakat hastalığın ilerleme aşamasında günlük hayatta ki yapması gereken bir çok şeyi yapamaz hale gelir. Psikolojik anlamda da sorunlar yaşayan hastalar, özelikle yürüme, konuşma, tuvalet gibi ihtiyaçlarını hastalığın ilerlemesi ile kendi başına yapamaz duruma gelir ve dışarıdan özel bir bakıma mahkum olur.
Alzheimer ve Belirtileri Nelerdir?
-Kişileri unutma ve hatırlayamamak
-Zaman ve tarihi kavramını kaybetme en kötüsüde hatta en bilindik yolları bile hatırlayamama.
-Günlük hayatta yapılan en basit işleri bile unutma
-Psikolojisinde değişiklik.
– Hesap yapamamak ve kelime seçmekte zorlanma.
Ne yazık ki sizler ile paylaşacağım bu belirtilerin sadece biri bile bu hastalığın belirtisi olabilir.
Alzheimer belirtileri gösteren ve özellikle 65 yaş üstü yakınlarınız veya sevdikleriniz var ise yapmanız gereken mutlaka uzman bir doktora başvurmalısınız.
Alzheimer Nasıl Teşhis Edilir?
Genellikle bu hastalığın tanısı için, bir takım tetkikler ve beyin filmi istenmekle birlikte, kan tahlileride yapılmaktadır. Uzun bir araştırmanın nedeni unutkanlığın sadece tek başına bu hastalığın belirtisi olmamasıdır ve mutlaka araştırılması gerekmektedir.
Alzheimer Hastalığının Tedavisi nedir?
Aslına bakarsanız hala bu hastalığı tamamen yok edecek bir tedavi mümkün değil; fakat Alzheimer hastalığının belirtileri ve ilerlemesi azalabilir. Ayrıca yaşam standartlarına oluşan düşüş engellenmekte ve hatta artmaktadır. Sadece fiziksel bir tedavi yanında hastanın psikolojik bir yardım alması şarttır. Sadece hastanın değil aile üyelerininde bu zor durum karşısında destek almasını da tavsiye ederim.
Geçmişe göre son yıllarda Alzheimer hakkında birçok bilimsel çalışma yapılmakla birlikte bu hastalığın tedavisi ile ilgili umut verici adımlar atılmaktadır.
Hasta Ve Hasta Yakınları Ne Yapmalı?
-Özellikle uzman bir hekim ile irtibat halinde olunmalıdır
-Hastalığın tespitinden itibaren araba kullanması oldukça sakıncalıdır.
-Beslenme hasta sağlığı açısından oldukça önemlidir.
-Yakınları tarafından sürekli gözlem altında olmalıdır.
Evet bayanlar benim de hayatta ki en çok değer verdiğim kişi olan annemin kabullenmekte zorlandığım bu hastalığını sizler ile paylaştım.Bu hastalığın en kötü yanı sevdiğiniz kişinin yaşarken sizi unutmasıdır ki benim için kabullenmesi zor bir gerçekti. Vakit geç olmadan belirtiler gösteren bir yakınınız var ise mutlaka bir uzmana başvurmanızı tavsiye eder, sevdikleriniz ile sağlıklı bir ömür dilerim…
Henüz yorum yapılmamış.