Bazı Kuşlar Niçin Göç Ederler?
Göçmen kuşlar, yazın beslendikleri, yuvalanıp yavru yetiştirdikleri yerleri, kışın daha kolay yiyecek bulacakları sıcak bir ülkede geçirmek için terk ederler.Avrupa kuşlarının göçleri, Kuzey Yarımküresi’nde buzul çağından beri devam ediyor. Bazı kuşlar her yıl güneye gidiyor, kış aylarını orada geçiriyorlar.En uzağa giden göçmen kuşlar, uzun kuyruklu Arktika deniz kırlangıçlarıdır.
Deniz kırlangıçları Avrupa ve Afrika kıyılarını takip ederek Ümit Burnu‘na gider. Sonra Güney Atlantik’i geçer. Bazıları Patagonya’ya, hatta Antarktika’ya kadar yoluna devam eder. İlkbaharda tekrar Arktika‘ya dönüp yuva yapar. Bu gidiş geliş sırasında uçtuğu mesafe 38.000 km.’dir. Arktika’nın güneyinde, mesela Türkiye’de yaşayan kara kırlangıçları, sadece böcek yiyerek beslenirler.
Kış aylarında böcek bulamadıkları için sıcak güney ülkelerine, mesela Afrika‘ya göç ederler. Ama asıl vatanları yine Türkiye, ya da Kuzey Yarımküresi’dir. Çünkü yuvalarını orada yapar, yavrularını orada yetiştirirler. Güney illeri onlar için sadece bir kışlaktır.Kırlangıç oldukça ufak (15-20 cm. uzunluğunda) ötücü bir kuştur. Tüyleri genellikle parlak siyah ve beyaz, bazen esmer olur. Madagaskar hariç, dünyanın her yerinde yaşar.
Henüz yorum yapılmamış.