Bebeğim Doğmak Üzere Evimde Hayvan Besliyorum Ne Yapmalıyım?
Evinizde bir hayvan besliyorsanız, eve yeni bir bebeğin gelmesi hayvanın hayatını da en az sizinki kadar değiştirecektir. Önceden plan yaparak, bu tanışmanın stresini en aza indirgeyebilir, güvenliği en üst düzeye çıkarabilir ve hayvanlar da dahil herkesin memnun ve mutlu olduğu bir ortam sağlayabilirsiniz. ABD Hayvan Hakları Derneği tüm aile bireylerini (tüylü ya da tüysüz) kaynaştıracak şu ipuçlarını veriyor:
Bebek doğmadan önce
- Yavaş yavaş hayvanı bebek doğduktan sonra evin alacağı duruma benzer koşullara alıştırın.
Hayvan kendisine gösterilen ilginin azalmasına karşı hazırlıklı olsun. Eğer onunla çok vakit geçiren biriyseniz, yavaş yavaş birlikte geçirdiğiniz zamanın azalmasına alıştırın ki bebek geldiği zaman ona gösterilecek olan ilgi, hayvanın üzerinde şok etkisi yaratmasın. - Bebekli arkadaşlarınızı eve davet edin ki hayvan bebeklerin varlığına, kokusuna ve sesine alışsın. Hayvanınızla misafir bebekler arasındaki karşılıklı ilişkiyi yakından izleyin.
- Hayvanı bebeğin eşyalarına ve bebek odasındaki mobilyalara alıştırın ama bebeğin beşiğine, bez değiştirme masasına veya bebeğinizin yatacağı herhangi bir yere atlamasına izin vermeyin. Eğer bebek odası hayvan için yasaklı bölgeyse, olup bitenleri görüp duyması için bebek odasına tel örgü benzeri bir kapı yaptırın.
- Oyuncak bebekle tiyatro oyunu oynayın. Elinizde kundağa sarılmış bir oyuncak bebekle evin içinde dolaşın. Hayvan böylece gündelik bebek koşuşturmacasına alışır. Oyuncak bebeği pusete koyup köpekle birlikte yürüyüşe çıkın.
- Hayvanın bebekle kuracağı ilişkiyle ilgili kaygılarınız konusunda bir veteriner hekime ya da hayvan davranışları uzmanına danışın. Sorunları, bebek doğmadan önce halletmek hayvanın yumuşak bir geçiş yapmasını, sizin de kafanızın rahatlamasını sağlar.
Bebek doğduktan sonra
- Hastanedeyken eve üzerinde bebeğin kokusu olan bir eşya gönderin ki hayvan onu koklayıp tanısın.
- Eve girerken bebeğinizi başkasının kucağına verin. Böylece hayvana sevgiyle kollarınızı açmak için elleriniz serbest kalmış olur.
- Hayvanın sizin ve bebeğin yanında oturmasına izin verin ama bunun için zorlamayın. Bebeğin gelişinin olumlu bir şey olduğunu vurgulamak için iyi davranışlarını ödüllendirin.
- Hayvan bebekle ne zaman ilişki kursa, gözünüz hep üzerlerinde olsun.
- Mümkün olduğunca günlük yürüyüşler gibi rutin faaliyetler yapın.
Henüz yorum yapılmamış.