Bel Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Bel Fıtığı Nedir?

Vücudumuzda bel ve boyun arasında omurilik kanalında 31 adet olmak üzere omurlar bulunmaktadır. 31 omurdan yaklaşık olarak beş omurun fıtıklaşmaysa başlaması ile bel fıtığı sorunundan söz edebiliriz. Omur kemiklerinin arasında koruyucu etki sağlayan diskler iç ve dış tabaka olmak üzere iki kısma ayılır, dışta bulundan tabakanın yapısının bozulması ile iç taraf da bulunan tabaka dışarı çıkar. Dışarı çıkan tabaka sinirlere baskı yaparak sinir sıkışmasına neden olur ki bu olaya tıbben bel fıtığı diyebiliriz.
Bel Fıtığının belirtileri nelerdir?
Belinizde başlayan ağrıların tek veya iki bacağa birden vuran ağrılar ve çekilmeler başta olmak üzere hareketlerinizde zorluk yaşamanız, ayaklarınız sebepsiz uyuşmalar, çok çabuk yorulma, yürümede zorluk çekmek gibi belirtileri sayabiliriz.
Bel Fıtığı İçin Risk faktörleri nelerdir?

Omurgamız bulunan omurların aşırı baskı alması ve vücut ağırlığımızın da buna etki etmesi ile bel fıtığı riski kaçılmaz bir hal alır. İşte bu sebepten dolayı bel fıtığı hastalığının en büyük faktörlerden biride obezite diyebiliriz. Özelikle hareketsiz bir yaşam biçimi sonucu kasarın yeterince güçlü olmaması bel fıtığının oluşması için risk faktörlerinden bir diğeridir. Biz bayanların günlük hayatta ev eşyalarını yanlış bir şekilde itip çekme hareketimizde bel fıtığının oluşmasında bir diğer etkendir.

Bel Fıtığı nedirBel fıtığından nasıl korunuruz?
Bayanlar günlük yaşam telaşı içinde özellikle bel ve omurilik için yapılan hatalı davranışlar ile doludur.Özellikle eşya kaldırırken mutlaka bel pozisyonuma dikkat etmeliyiz. Örnek vermek gerekirse, yerden bir eşya alırken yere çökerek , yukarı bir şey asarken de fazla uzanmadan gerekiyorsa bir destek ile hareketlerimizi dikkatli bir şekilde yapmalıyız. Çalışan bayanların mutlaka oturma pozisyonlarında sırt bölgesini destekleyici sandalye seçmeli böyle bir lüksü yoksa mutlaka bel bölgesine bir yastıkla destek vermelidir. Özellikle yataktan kalkış pozisyonunuzda çok dikkat etmeli , yatakdan kalkarken kollarınızdan mutlaka destek alarak yavaş bir şekilde kalkmalısınız.
Bel fıtığında doğru bilinen yanlışlar nelerdir?
İstirahat döneminde sert yatak da yatma söylentisinde doğru bilinen yanlışlar arasındadır. Doktorların kast ettiği yatak şekli, yatıldığı zaman vücudun şeklini alan yataklardır. Özellikle son yıllarda üretilen ve sağlık açısından oldukça ideal olan bir çok yatak markası üreticisi bulunmaktadır. Uzman doktorunuzun önerebileceği özelliklere sahip bir yatak ile ağrılarınızı minimuma indirebilirsiniz.

Bel Fıtığının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Her bel ağrısına için bel fıtığından söz etmek elbette çok saçmadır. Uzman bir doktora mutlaka muayene olunmalıdır. Tecrübeyle sabit olunmuştur ki genellikle doktorlar başta istirahat olmak üzere kas gevşetici ağrı kesiciler ile tedavi uygulanıp, sorunların geçmemesi halinde ameliyat önermektedir.

Bel hastalıkları
İstirahat döneminde yapılması gerekenler:
-Eğilmek ve yukardan uzanarak bir nesne almak kesinlikle yasaktır.
-Kaldıracakları kilo ağırlığı iki kiloyu geçmemelidir.
-Yukarda belirttiğimiz gibi sert bir zeminde değil bel iniz için uygun pozisyonu alabilecek yataklar tercih edilmeli..
-Özellikle bel bölgesi sıcak tutulmalı, iki pencere arasında kalmamalısınız.
– En önemlisi belki de en zoru mutlaka stresten uzak durmanızdır.
– Bel fıtığı hastası sürekli ayakta kalmamalı oturduğu zaman ise bel bölgesini mutlaka desteklenmelidir.

Eğer, yazımızı okuduysanız ve belirtiler sizde mevcut ise vakit kaybetmeden mutlaka beyin ve omurilik hastalıkları uzmanına görünmenizde fayda vardır diyor ve sağlıklı bir yaşam diliyorum ..

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git