Bronşit Nedir Neden Olur

Bronşit Nedir ?

Bronşların iltihaplanmasına bronşit denir, iltihap denilen şey ise akciğerlerden bir parça alınarak mikroskop altında bakıldığı zaman orada bulunması gereken bir takım hücreler vardır. Bunlar akciğeri temizlemeye ve gelen mikrobu öldürmeye yararlar, ancak bir bronşit olduğu zaman orada bulunmaması gereken bir çok hücre o noktaya hücum ediyor. Bunun sebebi ise oraya mikrop girdiği zaman o mikrobu öldürmek için yeni savaşçılara ihtiyaç duyuyor. Orada bulunmaması gereken hücrelerin oluşturduğu yapıya bronşit deniliyor ve bu hücrelerin oraya gelmesi de bir takım kimyasal olayları tetikliyor. Sinir uçlarını uyararak öksürme meydana geliyor.

bronşit nedir neden olurİnsan Neden Bronşit Olur ?

Bronşitin çok büyük bir kısmı viral enfeksiyonlara bağlıdır, daha çok kış başlangıcında oluşan bir hastalıktır. %70-80 gibi bir orandan bahsetmek mümkün, bunların çoğu da basit virüslerdir ancak bu bir dönem yaşanılan domuz gribi gibi veya her yıl görülen grip salgını olabilir. Bunlar daha çok kışın soğuk aylarda karşılaşılan bir durumdur. Bunun dışında mikroplazma ve klamidya denilen bir takım atipik miko organizmalar var, Bunların oluşturduğu bronşitlerde var, bunlar hastalığın mikrobik boyutundadırlar bir de alerjik bronşit denen kısın var. Bu ise astıma verilen başka bir isimdir ayrıca hava kirliliği maruziyetine bağlı veya çalıştığı ortamda kimyasal dumanla temasa geçilirse bunların her biri bronşit nedenleridir.

Bronşit Belirtileri Nelerdir ?

Bir kişiye bronşit teşhisi koyabilmek için hastanın öksürük şikayeti ile doktora başvurması gerekiyor. Yani en bilinen özelliği öksürüktür, Ancak bu durum kış aylarında yaşanılan üşütmeye bağlı öksürükle karıştırılmasın, sıradan öksürük en fazla bir haftada geçer. Ancak ciddi bir bronşit oluştuğu zaman 3-4 haftaya kadar bu öksürük uzayabilir. Bronşlarda iltihaplanma olduğu zaman en sık görülen olay bronşlarda aşırı hassasiyet olma durumudur. Bu aşırı hassasiyet astımın da bir habercisi olabilir, ayrıca astımdan da bunu ayırt etmeniz pek mümkün değildir. Bronşite yakalandığınız zaman astıma çevirme ihtimali de oldukça yüksektir, bronşiti tedavi ettiğiniz zaman astım da geçebiliyor ancak bazen geçmediği de biliniyor. Eğer kişide bronş hassasiyeti oluşmuşsa nefes alıp vermede zorluk çeker, ayrıca hırlama diye tabir edilen içeriden ses gelir. Son olarak ise göğüste ağrı, yanma en bilinen bulgular arasındadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git