Çocuğuma hiperaktivite ve dikkat eksikliği tanısı kondu bu sorunu nasıl çözebilirim
Gönül Hanım aşağıdaki soruyu üyelerimize sormamızı istemiş. Bakalım üyelerimiz ne cevap verecek:
Soru: Arkadaşlar benim çocuğuma hiperaktivite ve dikkat eksikliği tanısı kondu ve ilaç kullanıyoruz. Oğlum 9 yaşında benim gibi bunu yaşayanlarınız var mı ? acaba varsa siz nasıl bir yöntem kullanıyorsunuz ?
KadinlarSitesi.Com Üyelerinin Cevabı:
Gözde: Melisa çayı yap canım.
- Şengül: Ben oğluma doktorun verdiği ilacı kullanıyordum zararlı diyen oldu sonra melisa çayını tavsiye ettiler. Bir gün verdim bu gurupta bir sürü laf işittim arada veriyorum haftada 1 veriyorum ödevini yapmadığı günler veya kardeşine vurduğu günler veriyorum.
- Gözde: Neden prof dan daha çok iyileri varmış zira netten açıp İbrahim Saraçoğlu hocayı dinlesinler o zaman.
Nur: Hamur işi ekmek paketli gıdalardan uzak tutun çocuğunuzu bir de sıfır şeker. Çocuğun sakinleştiğini göreceksiniz bol su ve probiyotik yiyecekler tv tablet telefon uzak tutun. İlaca bile gerek kalmadan toparlar bir de yine toprak olan veya kuma güneşe götürün temas ettirin kum banyosu yapın banyo suyuna özel kaya tuzları var onları atın çocuğa ilaç verip uyuşturmayın. Rabbim şifa versin.
Pınar: Benim oğluma da aynı ilaç kullanıyorum zor çocuk Allah kolaylık versin ilacın faydası var ama tabikide yan etkileri de çok o yüzden doktor sana ne derse uygula derim kimseyi dinleme bu konuda.
Gönül: İlacın faydası oluyor ama çok iştahını kesiyor bu ilacı kullanmaya başlayınca dersleri düzeldi başarısı yükseldi.
Pınar: Allah’a şükürler yan etki yapmadı hiç iştahı benimkinin iyi, ama yinede doktora danış vitamin yada iştah açacak ilaç verebilir.
- Simge: Dikkat eksikliği hiperaktive bozukluklarda ilaç kullanımı doğrudur. Çocuğun beyni çok hızlı çalıştığı için odaklanma sorunu yaşıyor ver bu ilacın faydası çocuğun öğrenmesini artırıyor. Çocuğunuz konuşma problemi var mı? Eeg yapıldı mı ?
- Sevil: Eeg yi niçin yaptırılmalı bilginiz var mı? Teşekkürler.
- Simge: Öncelikle hiperaktive ve dikkat eksikliği otizm bulgusu olabildiği için beyin dalgaları ölçülür. Size konuşabiliyor mu ?okula gidiyor mu ?ve nasıl fark ettiğinizi o yüzden sordum yanılmıyorsam 9 yaşında dediniz. 9 yaş bu durumun fark edilmesi için uzun bir süre konuşup dersini anlatabildiği için mi geç fark ettiniz ?
- Sevil: Postun sahibi ben değilim benimde oğlum dehb fakat biz eeg çektirmedik o yüzden sormuştum bu soruyu her şeyiyle mükemmel bir çocuk oğlum 6 yaşında ve net şekilde konuşuyor yaşıtlarıyla eş değer şekilde fazlası bile var kafamı eeg karıştırdı neden bizden doktor istemedi ve neden eeg çekilmesi gerekiyor merak ettim.
- Simge: Hiperaktive dikkat eksikliği bildiğiniz gibi otizmin bir türü dür. Ve nörolojik bir durumdur özellikle ilaç kullanımı için şarttır siz ilaç kullanıyor musunuz ?
- Sevil: Evet kullanıyoruz ama ben otizmin bir türü olduğunu duymamıştım.
- Simge: Nasıl bir testten geçtiniz peki de ilaca başladınız. Genelde dikkat eksikliği hiperaktive bozukluk çocuğun el duruşlarından tutun konuşma tekrarlama ince motor vs gibi bazı sıkıntılar yaşıyor olmanız gerekirdi yani bu tanıyı kim koydu ?
- Sevil: İnce motor da eksiklik vardı konuşmayı biliyor fakat konuşmadan problem çözüyordu şöyle ki sinirli ve öfkeli idi bunlara yenik düşüp kızıp bağırırdı yıkar dökerdi her yeri anlatmaz ve sürekli onu anlamamızı isterdi sabah uyanmak istemez gece uyumak istemez elini yıkamak istemez yani karşıt gelme ve dürtüsellik de var bizde kendini belli ediyordu kimseyle konuşamazdım ne telde ne de yüz yüze çok zor günlerdi ?
Nagehan: Bence tedavinin son aşaması ilaç olmalı her zaman. O yüzden başka bir tedavi önermeli bence doktorunuz bir nevi çocukları uyuşturmak gibi oluyor içindeki bastırıldığında af edersiniz de aptal gibi olduklarını düşünüyorum. Bence ücretsiz seminerler de var katılmanızı tavsiye ederim en azından nasıl yaklaşacağını daha iyi bilirsiniz.
Simge: Öncelikle dikkat eksikliği hiperaktive bozukluğu ne kadar yakından tanıyorsunuz. Normal bir insanın beyninin çalışma oranı ile kıyaslanmaz bu tanıdaki çocukların durumu konuşamama anlatamama tekrarlama durumları çok hızlı oluşlarından kaynaklanıyor sizin aptal olur dediğiniz çocuk veya kisiler öğrenebilmek için ilaç kullanılması gerekiyor ayrıca dediğiniz gibi ilacı kullanıp aptal görünümlü bu tanıya sahip kimse ile de karşılaşmadım. Dilerim hayatınızda karşılaşmazsınız aile veya çocuklarınızda çünkü inanın bu olayı tanımayan insan ancak bu yorumu yapardı.
Nisa: İlaçtan ziyade başka yöntemler tedavi uygulanıyor daha çok tavsiye ediliyor.. Mesela bence motor gelişim hareketli kurslara gönderebilirsiniz hem dikkat daha yoğunlaşır hem enerjisini dağıtır hemde kendini geliştirir…Koşu, yüzme, okçuluk basket voleybol kursları gibi..Üstelik bu konuda yetenekli ise geleceği açık olur..
Ceylan: Bana da sakin ilaç kullanmayın demişlerdi. Gittiğim yerlerden de ağlayarak dönerdim. Bende 2. şahısları hayatımdan çıkardım. Çok sabrettim ve şimdi oğlum 14 yaşında çok sakin ….uslu bir çocuk oldu.O çocuğun yerine başkası geldi..Rabbim herkesin yardımcısı olsun.
Sinem: İlacı prof. verdi oğluma ama ilaç çözüm değil asla sadece anlık uyuşturuyor. Yıllardır çözüm aradım ama asla ilaca yönelmedim içenlerde intihar eğilimi artışı gibi sonuçlar çıkınca ilaçsız olumlamalarla tam destek olarak yanında süreci beraberce atlatacağız dedim ve şükürler olsun büyüdükçe azalıyor ve uyumlu bir hal alıyor hacamat yaptırdık çok faydasını gördük.
Leman: Merhaba, ben özel eğitim öğretmenliği eğitimi almış ve bir süre o işi yapmış biri olarak size bir tavsiyede bulunayım. Birincisi teşhisinizi kesinlikle doktor koymalı ve iyi bir hastanede sürekli doktor kontrolünde tedaviniz sürmeli bu sırada dikkat güçlendirme setleri mevcut onlardan yaşına uygun olan bir seti temin edip ( ileri düzeyse tanı bir alt yaş ile başlanabilir ) düzenli bir şekilde yaptırılmalı.
Şunlar kurallarınız olsun.
1) Öğrendiğiniz yeni şeyleri en az bir ay her gün en az bir tekrar etmeliyiz.
2) Öğrendiğiniz eski bilgileri sürekli kontrol etmeli azalma ya da unutma gördüğümüz an baştan tekrar etmeliyiz.
3) Benim çocuğum özel bir çocuk ama bunu herkesin bilmesi gerekmiyor? ( ön yargılı tepkilere sebep olmayın )
4) Çocuğumun bedenen enerjisini atması gerekiyor ( kesinlikle bir aktivitesi olmalı)
5) Fazla enerji verecek yiyecekler yasak (çikolata kızartma gazlı içecek, hazır gıda, bıldırcın yumurtası vs)
6) Her gün okul sonrası ne öğrenildiği takip edilecek ve maddelere ayrılıp tekrarı yaptırılacak.
7) Şayet okuma problemi var ise biran önce halledilecek.
8) Ritmik saymalar şarkı şeklinde ezberletilecek ve her gün bir kez saydırılacak.
9) En değerli varlığımıza karşı sabırlı olup ders çalışma süreleri 20 dk yı geçmeyecek. En az 10 ar dk lok molalar verilecek.
10) Günlük tv , bilgisayar, telefon süresi ki akşam sizinle izlediği dahil 2 saati geçmeyecek. Mümkünse hiç.
11) Sosyal ortamlardan uzak kalınmayacak çocuğumuzu Böyle kabul eden arkadaşlar edineceğiz.
12) Kesinlikle bir hobimiz olmalı hatta biz de onunla yaparak keyifli hale getirmeliyiz
13) Hiçbir işi yarım bıraktırmamalıyız bir sayfa bitmeden diğerine geçmek gibi ya da bir iş bitmeden başkasına atlamak gibi
14) Bol bol sohbet ederek içini boşaltmasını sağlamalıyız.
15) Kalın giysiler değil ince giysiler tercih etmeliyiz ( bu çocuklar daha sık terler)
16) Kesinlikle hayatınız programlı olmalı ve aksatmamalısınız.
17) Odasında açıkta oyuncak vs olmamalı her şey kapalı kutularda olmalı.Odası olabildiğince sade olmalı.
18 ) Ders çalışırken boş bir duvara yüzü dönük olmalı ki dikkatini daha rahat toparlasın ( hafif bir klasik müzik sürekli açık tutulabilir dış seslerden etkilenmeyi azaltmak için)
19) Yaşına uygun Lego pazıl tarzı oyuncaklar bol bol kullanılmalı biri bitmeden diğerine geçilmemeli
20 ) Bu çocuklar beyinleri daha hızlı çalıştığı için daha zeki olabilirler öğrenememeleri zekadan değil dikkatini verememekte kaynaklı
21) Doktorun verdiği ilacı sadece de kesebilir kafanıza göre ilaç başla kes yapamazsınız. İntihara bile sebep olabilir bunu yapmanız. İlaçlar güçlü ilaçlardır ve dozları ayarlanarak azaltılarak vs bırakılmalıdır. Kesinlikle düzenli kullanılmalıdır. Çocuğunuza iyi gelmeyen ilaç değiştirilebilir bunu Dr unuz ile ayarlayabilirsiniz.
22) Kafanıza takılan bir şey olursa bana ulaşabilirsiniz ?
Henüz yorum yapılmamış.