Doğum Öncesi Hangi Vitaminler Alınmalı

Gebeliğe hazırlanırken size tavsiye edilecek ilk şey prenatal vitaminlere başlamaktır. Bunun gerçekten bir önemi olup olmadığını merak ediyorsanız, bilin ki var! Prenatal vitaminler, gebelik süresince ihtiyaç duyduğunuz folik asit, kalsiyum ve demiri yeterince almanızı sağlar. İdeal olan gebelikten üç ay önce bu vitaminleri almaya başlamanızdır. Folik asit, nöral tüp defektlerini önlemeye yardımcı olur. Bunlar beyin ve omurilikte oluşan ciddi anomalilerdir. Nöral tüp gebeliğin ilk ayında oluşur ve daha sonra beyin ve omuriliğe dönüşür. Bebeğin gelişiminin en kritik zamanı olan bu dönemde gebe olduğunuzu bilmiyor bile olabilirsiniz.

Kalsiyum, hem annenin hem de bebeğin güçlü kemik ve dişlere sahip olmasını sağlar. Aynı zamanda dolaşım, kas ve sinir sistemlerinin düzgün işlemesine yardımcı olur.

Demir, hem annenin hem de bebeğin kan ve kas hücrelerinin gelişimini destekler. Aynı zamanda, kandaki sağlıklı alyuvarların eksikliği olan aneminin önlenmesine yardımcı olur.

doğum öncesi vitaminler nelerPrenatal vitaminler düşük doğum kilosu riskini azaltabilir. Yapılan bazı araştırmalar bunu destekler niteliktedir. Prenatal vitaminler neredeyse tüm eczanelerden reçetesiz olarak temin edilebilir. Yine de bazıları için reçete gerekebilir. Doktorunuz size özel bir marka tavsiye edebilir ya da seçimi size bırakabilir. Vitaminler bulantı hissetmenize neden olursa, geceleri veya yemekle birlikte almayı deneyin. Aldıktan hemen sonra sakız çiğnemek ya da şeker yemek de yardımcı olabilir.

Eğer kabızlık çekiyorsanız, bol miktarda su için, daha lifli gıdalar tüketin ve günlük fiziksel aktivitenizi artırın. Ayrıca laksatif kullanımı için doktorunuza danışın. Bu ipuçları yardımcı olmuyorsa, diğer seçeneklerle ilgili bilgi alın. Başka bir prenatal vitamin veya folik asit, kalsiyum ve demir takviyesini ayrı ayrı almak daha uygundur.

EK BESİNLER:
Prenatal vitaminler besin ihtiyacınızın çoğunu karşılıyor olabilir ama biraz fazla almaya ihtiyaç duyabileceğiniz birkaç ek besin daha var:

D Vitamini: Bu vitamin, özellikle kalsiyum ihtiyacının arttığı son üç aylık dönemde çok önemlidir. Çoğu prenatal vitaminler ideal miktarda D vitamini içermez. Prenatal vitamine ek olarak, D vitamini ile zenginleştirilmiş süt veya D vitamini içeren diğer kalsiyum zengini gıdalar tüketin. Süt içmiyor veya kalsiyum zengini gıdalar tüketmiyorsanız, kalsiyum ve D vitamini takviyesi almak mantıklı olacaktır.

Omega-3 yağ asitleri: Standart prenatal vitaminlerde omega-3 yağ asitleri bulunmaz. Omega-3 yağ asitlerinin cenin gelişimine faydası kesinlik kazanmamıştır fakat ceninin beyin gelişimini destekleyebileceğine dair bazı bulgular mevcuttur. Balık veya yüksek Omega-3 yağ asidi içeren diğer gıdaları tüketemiyor veya tüketmemeyi tercih ediyorsanız, doktorunuza danışarak Omega-3 takviyesinin uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git