Gebeliğin 2. Ayında Kadın Vücudunda Hangi Değişiklikler Olur
Gebeliğin ikinci ayı vücudunuzda büyük değişimlere neden olur. Bu dönem, mide bulantısı, mide yanması, bitkinlik, uykusuzluk ve sık idrara çıkma gibi gebeliğin ilk döneminin sıkıntı ve rahatsızlıklarım yaşayacağınız bir dönemdir. Bu belirtilerin moralinizi bozmasına izin vermeyin. Bunları gebeliğinizin düzgün şekilde ilerlemesinin işaretleri olarak görün.
Nerede, neler oluyor?
Hormonlar gebeliği birçok açıdan düzenleyen kimyasal ulaklardır ve bu ay hormonlarınızın en yoğun çalıştığı aydır. Gebeliğiniz boyunca salgılanan hormonlar iki işlev görürler. Bebeğinizin gelişimi üzerinde etkilidirler ve organlarınızın işleyiş şeklini değiştirirler. Aslında, gebelikteki hormonal değişimler hemen hemen bütün organlarınızı etkiler.
Sindirim: Sabah bulantısı olarak bilinen bulantı ve kusmalar, bu ay yaşayacağınız en belli başlı hormon kaynaklı değişimdir. Bu bulantı ve kusmalara neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir ama yüksek hormon düzeylerine tepki olarak mide bağırsak sisteminizde oluşan değişimlerin rolü de yadsınamaz. Progesterondaki artış yiyeceklerin sindirim borusundan geçiş hızını azaltır. Bundan dolayı mideniz daha yavaş boşalır ki bu da bulantı ve kusmaya neden olabilir. Ostrojen de beyin üzerinde doğrudan etki yapar ve bu da bulantıyı tetikler. Sabah bulantısı aşağıda daha ayrıntılı olarak ele alınacak.
Kalp ve dolaşım sistemi: Vücudunuz, bebeğinize oksijen ve besinleri taşıması için daha fazla kan üretmeye devam eder. Gebeliğiniz boyunca sürecek olan kan üretiminizdeki bu artış, kan dolaşımınız üzerindeki aşın zorlanmadan dolayı, bu ve gelecek ay özellikle yüksek olacaktır. Bu çabalara rağmen, kan damarlarınız daha hızlı genişler ve dolaşım sisteminiz kan hacmi artışına yetişemez. Bu değişimlere ayak uydurabilmek için kalbiniz daha fazla ve daha hızlı atmaya devam eder. Kan dolaşımındaki bu değişimler yorgunluk, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi belirtilere yol açar.
Göğüsler: Östrojen ve progesteron üretiminin artması sonucu göğüslerinizin içindeki süt üreten bezlerin büyümesi, göğüslerinizin de büyümesine neden olur. Meme uçlarınızın etrafındaki kahverengi ya da kırmızıya çalan kahverengi halkaların (areola) da büyüdüğünü ve koyulaştığını fark edebilirsiniz. Bunun nedeni artan kan dolaşımıdır. Göğüslerinizde hassasiyet, acı ve ağrı hissedebilirsiniz. Ya da daha dolgun ve ağırmış gibi gelebilir size.
Rahim: Bu eğer ilk gebeliğinizse, rahim büyüklüğünüz bir armudunki kadardır ama gebelikle birlikte büyümeye başlar. Doğum yapana kadar normal büyüklüğünün 1000 katına ulaşır. Bu ve gelecek ay leğen kemiğinin içine sığacak büyüklüktedir ama bu büyüklük daha sık idrara çıkma ihtiyacı duymanıza neden olur. Ayrıca, hapşırdığınızda, öksürdüğünüzde ve güldüğünüzde idrar kaçırabilirsiniz. Bu tamamen bir konum meselesi. Gebeliğin ilk aylarında idrar torbanız rahmin önünde ve biraz altındadır. Rahim büyüdükçe idrar torbasına baskı yapar. Bu sırada plasenta da büyümeye devam eder ve rahime daha sağlam tutunur. Bu bazen, genellikle normal kabul edilen ufak tefek kanamalara neden olur. Ama kanama olduğu takdirde, yine de doktorunuza haber vermeyi ihmal etmeyin.
Rahim ağzı: Bu ayda rahim ağzı mavimsi bir renk alır ve yumuşamaya devam eder. Bu yumuşama gebeliğiniz boyunca sürecektir zira doğum için gerekli olan incelme (efasman) ve açılmaya (genişleme) hazırlanmaktadır. Gebeliğin yedinci haftasına gelindiğinde, mukoid tıkaç rahim ağzına iyice yerleşmiştir. Bu tıkaç gebelik boyunca servikal kanalı tıkayarak mikropların rahme girmesine engel olur. Doğuma doğru, rahim ağzı doğuma hazırlık olarak incelip açıldığında tıkaç gevşer ve dışarı atılır.
AKINTI
Gebeliğin ilk 12′ haftası sırasında ufak tefek vajinal kanamalar yaşayabilirsiniz, istatistiklere göre, gebe kadınların %25’i ufak tefek kanamalar yaşayabilir. Ama yine istatistiklere göre bu kadınların sadece yarısı düşük yapar.
Henüz yorum yapılmamış.