Gebelik Zehirlenmesi Nedir Nasıl Seyreder?
Merhaba bugün anne adaylarını ilgilendiren bir konu ile birlikteyiz. Gebelik zehirlenmesi, sebepleri ve kimlerde görülür gibi sorulara cevaplar arayacağız. Siz siz olun hamile olduğunuzu anladığınız anda doktor kontrolü altına muhakkak girin, aksi halde sonuçları çok pahalıya patlayabilir. Şunu da hemen belirtmek isterim gebelik zehirlenmesi derken gıda zehirlenmesi gibi bir şey değil, annenin kasılmalarıyla meydana gelen bir hastalığın tabir şeklidir yoksa bildiğiniz zehirlenme ile hiç bir ilgisi yoktur. Artık yavaş yavaş sık sorulan sorulara geçelim.
Gebelik zehirlenmesi nedir?
Gebelik ortaya çıktıktan sonra vücudun başka bir dokuyla karşılaşması sonucu (çünkü kromozomların ve genlerin yarısı babadan geldiği için) bu durum ortaya çıkmakta. Çünkü vücudun en büyük savunma mekanizmalarından biri de dışarıdan gelen yabancı maddeleri atmaktır. Fakat hamilelikte çok farklı davranıyor, bunun nedeni henüz bilinmese de hamilelikte yabancı bir doku olmasına rağmen çocuğu gebelik süresince gayet iyi besliyor. Bu dokuyu reddetmemesi için bebeğin kanını görmesini engelleyen maddeler oluşmakta, bu da plesenta denilen madde ile oluşuyor. Eğer bu mekanizma da bir bozukluk veya aksaklık olduğu zaman tansiyon yükselmeye başlıyor ve fark edilmezse gebelik zehirlenmesi ortaya çıkıyor.
Gebelik zehirlenmesi ve belirtileri nelerdir ?
Sara nöbetini andıran ciddi kasılmalarla kendini belli eden hastalık idrarda protein kaybıyla beraber, yüksek tansiyon ve ödemlerle seyreden bir hastalıktır. Gebelik zehirlenmesi tüm annelerde görülebilecek ve anne adayını da bebeği de tehlike altına alabilir. Gebeliğe özgü bir hastalık olmasıyla birlikte sadece insanlarda görülüyor, diğer canlı türlerinde olmayan bir hastalıktır.
Gebelik zehirlenmesi kimlerde görülür?
İki tip gebelik zehirlenmesi vardır, bir türü doğuma yakın olan gebelik zehirlenmesi iken diğeri 30. hafta öncesinde görülen gebelik zehirlenmesidir. Doğuma yakın olan gebelik zehirlenmesinde genellikle hastalık teşhis dahi edilemeden doğum yapılıyor, ancak yüzdelere bakılırsa %6 gibi büyük bir rakamla karşılaşılıyor. Bu da çok ciddi ve ölümcül bir rakam, son haftalarda nüks eden bu hastalık genellikle selim tabiatlıdır. 30. haftadan önce ortaya çıkan hastalık ise çok daha ağır seyreder, yine ölümcül olabilecek kadar tehlikeli olan bu hastalıkta genellikle kasılmalardan dolayı erken doğum yapılıyor. Kalp damar veya yüksek tansiyonu olan kadınlarda gebelik zehirlenmesi daha sık görülüyor.
Gebelik zehirlenmesi risk gurubu
- 18 yaş altı bayanlar.
- 37 yaş üstü kadınlar.
- Çoğul gebelikler.
- Kilolu hamileler.
- Hamilelik sırasında aşırı kilo alanlar.
- Yumurtlama sorunu olanlar.
Gebelik zehirlenmesi önlenebilir mi ?
Bu hastalık tamamıyla kendiliğinden gelişen bir şey olduğu için önlemek pek de mümkün değil. Ancak bir kısım tedbir almanız mümkün, bunlara birkaç örnek vermek gerekirse; hamilelik sürecinde kullanılan tuzun % 50 sine hatta daha altına düşülmeli. Aşırı kilo alındığı takdirde derhal doktor tarafından kontrol altına alınmalı. Ayrıca bunlarla birlikte tabi yine doktor kontrolünde olmak kaydıyla yüksek doz kalsiyum alınabilir.
Henüz yorum yapılmamış.