Gebelikte Cinsellik
Gebelik döneminde partnerinizle olan seks hayatınızın nasıl değişebileceği ya da cinselliğin bebeği nasıl etkileyeceği konusunda kaygılarınızın olması doğaldır. Aşağıda gebelik döneminde cinsellik ile ilgili sıkça sorulan soruların cevaplarını bulacaksınız:
Gebelik döneminde seks yapmak doğru mu?
Gebelik normal ilerlediği ve partneriniz de istediği sürece, istediğiniz sıklıkta seks yapabilirsiniz. İlk başlarda hormon seviyesindeki dalgalanmalar, yorgunluk ve bulantı, her zaman olmasa da, onun cinsellik arzusunu azaltabilir. İkinci üç aylık dönemde genital organlarına ve göğüslerine kan akışının artması, cinsel arzusunu yeniden alevlendirebilir ama son üç aylık dönemde kilo alımı, bel ağrıları ve diğer semptomlar cinsel arzularını tekrardan köreltebilir. Ama her çift birbirinden farklıdır. Siz kendiniz için en doğru olanı bulun.
Gebelik döneminde cinsellik bebeğe zarar verir mi?
Bebeğiniz, gebeliğin büyük bir bölümünde, partnerinizin rahmindeki amniyotik sıvı ve rahim ağzını tıkayan mukoid tıkaç tarafından korunmaktadır. Cinsel münasebet bebeği etkilemez.
Gebelik döneminde en ideal cinsellik pozisyonları nelerdir?
Partneriniz ve siz rahat ettiğiniz sürece birçok pozisyon uygundur. Gebelik ilerledikçe en iyi pozisyonu deneyerek bulmaya çalışın. Partnerizin üstünde pozisyon alacağınıza yan yana yatabilir ya da altında veya arkasında durabilirsiniz. Her iki tarafın zevkini ve rahatlığını ön plana aldığınız sürece yaratıcılığınızı gösterebilirsiniz.
Ya oral seks?
Gebelik döneminde oral seks yapmanın sakıncası yoktur. Ama vajinanın içine hava üflememeye dikkat etmek gerekir. Ender olarak görülse de, hava akımı bir damarı tıkayabilir (hava embolisi) ki bu da onun ve bebeğin hayatını tehlikeye atabilir.
Prezervatif gerekir mi?
Gebelik döneminde cinsellikle bulaşan enfeksiyonlara maruz kalmak gebelik açısından da, bebek açısından da yüksek risk taşır. Eğer cinsellikle bulaşan bir enfeksiyonunuz varsa ya da her ikiniz de başkalarıyla cinsel ilişki kuruyorsanız, prezervatif kullanmalısınız.
Ya cinsel ilişkiye girmek istemiyorsa?
Bu can sıkıcı olabilir ama geçici olduğunu da unutmamak gerekir. Cinsel beraberlik sadece cinsel ilişkiden ibaret değildir. Seks onun açısından zor, zevksiz ya da izin verilemez bir şeyse, sarılıp yatmayı, öpüşmeyi ya da birbirinize masaj yapmayı deneyin. Meseleye onun açısından bakmayı deneyin. Siz onu baştan çıkarmaya çalışırken o, gözlerini çamaşır yığınına mı dikiyor? Kendisinde sizin yaklaşmalarınıza cevap verecek kadar enerji bulabilmesi için gündelik iş yükünü azaltmaya bakın.
Geceleri hep yorgun mu oluyor?
Cinsel ilişkiye girmeyi, sabahları, tembellik ettiğiniz öğleden sonralan ya da kendisini en iyi hissettiği zamanlarda deneyin. Başa çıkmaya çalıştığı rahatsızlıkları ve vücudundaki değişimleri anlayışla karşılayın. Onu ne kadar güzel bulduğunuzu her fırsatta söyleyin (o çatlaklann kalıcı olup olmadığını merak ediyor bile olsanız). Unutmayın ki siz ona karşı düşünceli davranırsanız, o da size karşı düşünceli davranır. Onun duygulanna saygı gösterirseniz, o da size karşı isteksizlik göstermez.
Bebek doğduktan ne kadar sonra seks yapabiliriz?
İster sezaryenle ister normal doğum yapsın, vücudunun iyileşmek için zamana ihtiyacı olacaktır. Doktorların çoğu cinsel ilişki için 4-6 hafta kadar beklemek gerektiğini söylerler. Bu süre rahim ağzının kapanması ve yırtıkların ve epizyotominin iyileşmesi için gereklidir.
Yakınlığı muhafaza etmek:
Aranızdaki yakın ilişkiyi muhafaza etmenin birçok yolu var. Gün boyunca teması kaybetmemek için telefonla konuşabilir, e-posta ve telefon mesajları gönderebilirsiniz. Ya sabah erken, ya da gece yatmadan önce birbirinize birkaç dakika ayırın. Cinsel ilişkiye girmeye hazır olduğunuz zaman acele etmeyin. Eğer partnerinizin tekrar gebe kalmasını istemiyorsanız, güvenilir bir doğum^kontrol yöntemi kullanın.
Konuyu Ayrıca Videoda İzleyin:
http://www.youtube.com/watch?v=UUn8GukF3Mc
Henüz yorum yapılmamış.