Gebelikte Diyabet

Diyabet: Diyabet, vücudun ana enerji kaynağı olan kan şekerinin (glikoz) ayarlanmasını etkiler. Yediğiniz yiyecekler, karaciğerde depolanıp kana kansan glikoza dönüşür. Pankreasın salgıladığı bir hormon olan ensülin, glikozun hücrelere, özellikle de kas hücrelerine girmesine yardımcı olur. Diyabet hastalarında bu sistem normal şekilde işlemez.

Diyabetin, tip 1 ve tip 2 olmak üzere iki ana türü vardır:

Tip 1 Bu tür diyabette pankreastaki ensülin üreten hücreler yok olur. Hasta hayatta kalmak için her gün ensülin iğnesi olur.

Tip 2 Bu tür de ise, diyabette sınırlı bir ensülin aktivitesi vardır çünkü vücut ensüline karşı direnç geliştirmiştir.

Hücreler dirençli olunca, kandan ye-terince ensülin alamazlar. Bunun sonucunda şeker kanda durur ve orada birikir.  Bazı kadınlar gebeyken, gebeliğe bağlı diyabet olarak bilinen geçici bir hastalığa yakalanırlar. Tip 2 diyabete benzeyen bu hastalık, gebeliğin sona ermesiyle birlikte geçer. Gebeliğe bağlı diyabet geçiren kadınların hayatlarının ileriki dönemlerinde diyabete yakalanma riski yüksektir.

gebelikte diyabetDiyabetin üstesinden gelmek Diyabetin çaresi yoktur ama kan şekeri, doğru ilaçları alarak ve yaşam tarzını yeniden düzenleyerek kontrol altında tutulabilir. Yaşam tarzını değiştirmek demek doğru yiyecekleri yemek, sağlıklı kiloda olmak ve bol egzersiz yapmak demektir. Diyabet hastalığınız olduğu halde kan şekeri seviyeleriniz gebelikten önce ve gebelik sırasında kontrol altında tutuluyorsa, büyük bir olasılıkla sağlıklı bir gebelik geçirecek ve sağlıklı bir bebeğe sahip olacaksınız demektir. Diyabetiniz kontrol altında değilse, beyin veya omurilik ya da kalp veya böbrekleriyle ilgili bir doğum kusuru olan bir bebeğe sahip olma riskiniz daha yüksektir. Düşük ve ölü doğum yapma riski de büyük ölçüde artar.

Diyabetinizin yeterince kontrol altında tutulmaması 4-5 kilo veya daha iri bir bebek doğurma riskinizi artırır. Bunun nedeni, kan şekeri çok yükseldiğinde bebeğin normal seviyelerden daha yüksek glikoz alıp bu şekeri kullanmak için daha fazla ensülin salgılayarak bunu yağ olarak depolamasıdır. Yağ birikir ve normalden daha iri bir bebeğin oluşmasına neden olur ki bu duruma tıp dilinde makrosomi denir. Gebelik sırasında bebeğin gelişimini izlemek, bebeğin diyabetten olumsuz anlamda etkilenip etkilenmediği konusunda bizi önceden uyarır.

Diyabeti olan hamile kadınların ensülin ihtiyacı artar çünkü plasentanın salgıladığı hormonlar vücudun ensüline olan normal tepkisini zayıflatır. Aslında, bazı kadınların kan şekerlerini kontrol altında tutabilmek için, normal ensülin dozlarının iki üç katına ihtiyaçları olur. Gebelikten önce ensülin alan kadınların çoğunun, günde birkaç kez ensülin almaya veya ensülin pompasına ihtiyaçları olur. Gebelik süresince ensülin dozunun sık sık ayarlanması gerekebilir. Gebelikte doğru yiyecekleri tüketmek, diyabet bakımının önemli bir parçasıdır. Kendinizin ve bebeğinizin sağlığını korumak için doktorunuzla yakın işbirliği yapmanız önemlidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git