Kordon Kanı Bankası
Gebeliğiniz sırasında kordon kanı bankası tabirini duymuş ya da okumuş, yapmanız ya da düşünmeniz gereken bir şey olup olmadığını merak etmiş olabilirsiniz. Size bu konu hakkında biraz bilgi verelim. Bebeğin göbek kordonundaki kan, zengin bir kök hücre kaynağıdır. Tüm diğer hücreler bu kök hücrelerden ürer. Kordon kanı bankacılığı, doğumdan kısa bir süre sonra, bebeğin göbek kordonundan, göbek kanı alınarak yapılan bir işlemdir. Bu kan ileride olabilecek bir kök hücre naklinde kullanılmak üzere muhafaza edilir. Bebeğin göbek kanını almak ne bebeğe ne de anneye kayda değer bir zarar verir. Muhafaza edilme ya da araştırma için alınmıyorsa, bu işlem yapılmaz.
Kamu mu, özel mi? Göbek kanı bankada muhafaza etmek iki şekilde olur. İlki kamuya ait bir göbek kanı bankasına başvurmaktır. Kamu bankaları göbek kanını alıp sağlık durumu gereği bu kana ihtiyaç duyabilecek ve yarar görebilecek herhangi biri için saklarlar. Özel bankalar ise kordon kanının alınmasını arzu eden ve bu hizmetin bedelini ödeyebilecek ailelerin ileride kullanmaları için kanı alıp depolarlar.
Yaptırmayı düşünmeli misiniz? Bir kamu bankasına göbek kanı bağışlamak, insanlara yardım etmek için muazzam bir fırsattır. Akraba olmayan bağışçılardan nakledilen göbek kanıyla, lösemi ve çeşitli metabolizma sorunları gibi birçok hastalık tedavi edilebilmektedir. Göbek kanı bağışlamak için sizden herhangi bir ücret talep edilmez ama doğumunuzu, kamu bankaları için kordon kanı alabilecek donanıma sahip sınırlı sayıdaki hastane veya benzeri sağlık kurumlarında yapmak zorunda kalabilirsiniz. İleride kendiniz kullanma ihtimaline karşı özel bir bankaya göbek kanı bağışında bulunmak tartışmalı bir konudur. Maliyeti oldukça yüksektir ve çocuğunuzun ileride kendi depolanmış göbek kanını kullanması da uzak bir ihtimaldir. Ayrıca, çocuğunuz bu kana ihtiyaç duyacak olsa bile, bankadaki göbek kanının canlı veya uygun olacağının da bir garantisi yoktur.
Amerikan Pediatri Akademisi (APA) kamu bankalarına bağışı teşvik ediyor ama özel bankalara bağışı desteklemiyor. APA bu konuda şöyle bir görüş bildiriyor: “Bir çocuğun ileride kendi göbek kanı kök hücresine ihtiyaç duyma ihtimali 1/1000 ile 1/200 000 arasında değişiyor. Özel kordon kanı bankaları ebeveynleri duygusal açıdan zayıf ve hassas oldukları bir zamanda yakalıyor, oysa kordon kanı kök hücreleriyle tedavi edilebilecek hastalıkların çoğu zaten bebeğin kök hücrelerinde mevcut. Bununla birlikte, APA özel kordon kanı bankacılığını, genetik bağışıklık yetmezliği gibi hücre naklinden yarar görmesi muhtemel yaşça daha büyük çocukları olan ebeveynlere tavsiye ediyor.”
İster kamu bankalarına olsun ister özele, eğer kordon kanı bankasına bağış yapmayı düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun. Kafanızdaki sorulara cevap vermenize yardımcı olabilir ve bilinçli bir karar verebilmeniz için mevcut tüm seçenekleri daha iyi anlamanızı sağlar.
Henüz yorum yapılmamış.