Lifli Gıdaların Sindirim Sistemine Faydaları
Lifli gıdaların en başlıca faydası bağırsakta hacimlenmesi ve bağırsağı baskılayarak kabızlığın önüne geçmesidir. Bunun dışında bağırsağa yüksek hacimler gittiği için ve kısa zincirli yağ asitleri denilen ki bunlar çok faydalı yağlar asitleridir, ve lifli besinlerde bulunduğu için sindiriminiz de çok kolaylaşacaktır. Lifli besinlerin bağırsak florasına etkisi aynı zamanda bağırsaktaki dost bakterilerin artmasına yardımcı olur. Bu da bir insan için çok önemlidir çünkü siz lifsiz beslendiğiniz zaman veya kötü beslendiğiniz zaman bağırsak florası azaldığında bağırsaktaki bir çok sistem zarar görebiliyor. Besinlerinizin emiliminden tutun bağırsağın içinden karnınızın içine doğru bakteri geçişine kadar bir çok hastalığa sebep olabiliyor.
Kabız Olmamak İçin Nasıl Beslenmeli ?
Lifli besinler yani çiğ sebze meyve yediğiniz zaman bunlar bağırsağınıza dışkı olarak gidiyor, ve orada belli bir hacim oluşturuyor. O hacim rektum kısmına geldiği zaman üst bölgede birikmeye başlıyor, yeterli birikim oluştuğu zaman ise rektum duvarı geriliyor. Gerildiğinde beyine sinyal gidiyor beyin de o sinyali değerlendirip tuvalete gitmesi gerektiğini kişiye bildiriyor ve kişi de tuvalet ihtiyacını bu yolla gideriyor. Eğer rektumda yeterli hacmi sağlayamazsanız yani lifsiz besinlerle beslenirseniz o zaman rektumun içinde küçük miktarlar birikir, biriktikçe uzun süre beklediği için suyu emilir ve kabızlığa yol açar. Bu noktadan sonra beyine sinyal gitse de tuvalet ihtiyacınızı ıkınarak yapmak zorunda kalırsınız. Bunun önüne geçmek içinse lifli besinler tüketmek ve bol su içmeniz gerekiyor.
Kabızlığı Geçirmek İçin Müshil Almak Doğru mu ?
Kabızlığı geçirmek için müshil kullanmak acil durumlar dışında gereksiz ve zararlı bir durumdur. Şimdi siz müshili aldığınız zaman müshil bağırsak tarafından emilmiyor, emilmediği gibi bağırsağınıza su çekiyor bu suyu tabi sizin vücudunuzdan çalarak çekiyor bu da yetmezmiş gibi bağırsağınızın florasını çalıyor. Bağırsağınızın rengini bile değiştirdiği gibi vakum yapan mekanizmayı dahi azaltabiliyor, kısacası müshili acil durumlar dışıda örneğin bir hastalığı vardır kişinin ve tuvaletini yapamıyorsa o kişiye bir iki kez verilebilir. Ancak kabızlık düzenli ise yani kronik bir hal almışsa zararlıdır çünkü daha sonra alıştığınızda artık müshil olmadan tuvalete çıkamazsınız.
Henüz yorum yapılmamış.