Migren Nedir Nasıl Tedavi Edilir
Tekrar merhaba bugün bayanlarda çok yaygın olan ve git gide artan bir hastalığı ”Migren”i ele alacağız. A’dan Z’ye migrene dair her şeyi bu sayfamızda bulmanız mümkün.
Migren Sıradan Baş Ağrısı ile Nasıl Ayırt Edilir ?
Eğer sık sık başınız ağrıyorsa minik bir test ile bunu kolayca anlamanız mümkün. Başarısı kanıtlanmış olan testi 3 adımda kolaylıkla anlayabilirsiniz. Öncelikle baş ağrınız çok şiddetli ise birinci adıma geçebiliriz.
1. Baş ağrısı sırasında mide bulantısı oluyorsa.
2. Baş ağrısı sırasında ışıktan rahatsız oluyorsanız.
3. Baş ağrısı sırasında günlük işlerinizi yapmaya engel oluyorsa.
Eğer bu 3 sorudan 2’sine evet diyorsanız migren olma ihtimaliniz %90’ın üzerindedir. Bu testin en önemli noktası ise, ister migren olsun ister sinirsel bir baş ağrısı, kiminde migren ense de belirir, kiminde ise göz kısmında. Bazı insanlarda ise yarım baş veya başın iki tarafında görülebilir. Kısacası etkileri kişiden kişi aşırı farklılık gösterse de çoğunluğun buluştuğu ortak payda bu 3 maddeden oluşmaktadır. Bu nedenle test çok basit olmasına rağmen etkin bir test olarak nitelendirilmektedir. Bu doğrultuda eğer siz de 3 sorunun en az ikisine evet dediyseniz doktorunuza başvurabilirsiniz. Ancak şöyle de bir detay var ki migrenlilerin % 19 bu teste negatif cevaplar verdikleri halde migren sahibidirler. %19 küçük bir rakam olmasına rağmen bu testlere hayır dediyseniz yine de migren olma ihtimaliniz var, ama bu ihtimal çok düşüktür bunu da unutmayın.
Migren Ağrılarına Yatkın Kişi Profili Nelerdir?
Migren toplumumuzda çok sık görülmesine karşın özellikle genç ve orta yaşlı bayanlar bu hastalığı çok daha sık yaşarlar. Bu detayın dışında daha seyrek olarak her yaş gurubunda bayanda ve erkekte görülebilen bir hatalık tipidir. 1 yaşından itibaren 90-95 yaşına kadar migren tanımlanmaktadır, En çok görülen gurup genç ve orta yaşlı kadınlardır. Öyle ki 30 yaşlarındaki bayanlardan 3 de 1 i migren hastalığını yaşamaktadır. Eğilimine gelince, ailesel faktör çok önemli bir detaydır örneğin anne baba veya aile büyüklerinde varsa sizde de olma ihtimali oldukça yüksektir. Örneğin anne migren hastası ise çocuklarda olma ihtimali neredeyse %70’lerdedir. Eğer ki hem annede hem de babada migren varsa çocuklar kaçınılmaz olarak migrenli olmaktadır. Bu noktada eğer çocuğun baş ağrısı şikayeti varsa bu şikayet ciddiye alınmalı ve vakit kaybetmeden doktora danışmalıdır.
Migrenin Kaç Çeşidi Vardır?
Migreni genel olarak 2 kategoride ele almamız mümkün basit migren ve ağrılı migren. İlki klasik baş ağrısı mide bulantısı yaşatan biraz ışıktan biraz sesten rahatsız olma halidir, yarım hissedilen migrende sessiz ve karanlık bir odaya girip biraz dinlenmek veya mümkünse uyuyarak atlatılan bulantı ile devam eden ve bazen kusmaya da yol açan migren basit migren olarak tanımlanmaktadır. Ağrılı migren ise daha az rastlanır ve ilginç bir hastalık türüdür, ağrılı migrende hiç baş ağrısı olmayabilir hatta buna da sessiz migren denilir. Migreni olan ve aura yaşamış kişiler bilir ışıklı küçük noktalar veya halkalar görme alanını kaplar, küçük ışıklı zigzaglar, yanıp sönen noktalar, konuşma bozuklukları, kelimeleri bulamama, kendini ifade edememe ağrılı migrenin habercisidir. Daha kötü boyutunda ise geçici felçler olur, bu auranın migren içinde biraz komatöz veya bayılma gibi ağır tablolar seyredilebilir ancak bu hastalık tipi çok az görülmektedir. Nörolojik bulgular ise baş dönmesi, bulanık görme veya çift görme felç vücudun yarısında kuvvet kaybı veya uyuşukluklar olduğunda migren çoğu zaman ayırt bile edilemeyebiliyor. Öyle ki migren tanısını bile koymak oldukça güçleşebilir, Buradan çıkaracağımız sonuç ise migren çok farklı bulgularla seyredebilen bir tablodur, ancak en tipik olanı yarım baş ağrısı ile gelenidir.
Migren Atağına Neler Sebep Olabilir ?
Migren atağına neler sebep olabilir diye düşünüldüğü zaman migreni tetikleyen durumlar ve migrenin nedenleri. Migreni tetikleyen durumları neredeyse herkes tarafından bilinir, Bunlar ise çağımızın hastalığı stres, açlık, uykusuzluk, lodos, adet dönemi değişikliği ve bazı yiyeceklerdir, elbetteki bunlar migren nedeni değildir. Migreni oluşturan faktörler aslında kendi bedenimizdeki otonom sinir sistemimizdeki olumsuz uyaranlardır. Bunlar alt yapıda olduğunda adet dönemindeki hormon değişimi de hava değişimi de migreni etkileyebilir ve migrenin oluşmasına sebep olabilir.
Migren ve Tansiyon arasında bağlantı Var mıdır ?
Migren sırasında bazı hastaların tansiyonları düşerken bazılarının ise yükselmesi gözlenebildiği gibi, zaman zaman hiç bir etkisi de olmayabilir. Aslında tansiyon ile migren arasında çok ciddi bir bağlantı vardır, Migrenin nedenine doğru inildiğinde migren nedeninin bedenden kaynaklanan otonom sinir sistemini alt üst eden bir aksama olduğunu gördüğümüzde, yani buna kısaca tıpta otonom sinir sisteminin aksaması deniliyor tansiyonun da etkileneceğini düşünebiliriz. Çünkü otonom sinir sistemi aksadığı an tansiyonun değişkenlik gösterdiğini anlayabiliriz. Zira otonom sinir sisteminin görevi damarları kontrol etmektir, zaten migrende damarların büzülmesi veya genişlemesi ile ortaya çıkmaktadır. Ancak migren atağı sırasında tansiyonun yükselmesi tansiyon hastası olduğumuz anlamına gelmez.
Migren Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Migren atağı en fazla 72 saat sürmektedir, ve pek çok tetikleyici etken olabilir. Biorezonas adlı uygulama ile tetikleyici etkenleri ortadan kaldırmaya çalışılır. Bu tedaviye başlayabilmek için kan testi yapılmaktadır, eğer değerler tedavi için uygun ise tedaviye başlanır. Ancak bu tedavi yöntemi genellikle alerjen tetikleyiciler olduğu zaman uygulanmaktadır, bu tarz migren hastalığı olan hastalarda ayrıca ataklarında önüne geçilebilmektedir. Tedavi süreci ortalama 8 – 10 seans arasında değişmekte, sonrasında ise toplamda 4 ay boyunca ayda 1 kere kontrole çağırmaktalar. Bu hastayı yaklaşık 7 ay doktorlar takibe almaktalar, migrenle birlikte diğer baş ağrılarında da aynı tedavi uygulanıyor. Ancak baş ağrısı psikolojik sebeplerden kaynaklanıyor ise önce bir psikolojik tedavi ve ardından biorezonas tedavisi uygulanmaktadır.
Migren Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Henüz yorum yapılmamış.